Hlavní obsah

Robbie Williams: Swingové lásky šťastného taťky

Právo, Jaroslav Špulák

V Budapešti začne v pátek večer evropská část turné britského zpěváka Robbieho Williamse. Jmenuje se The Swing Tour Live, znít na něm budou především swingové skladby z loňského alba Swing Both Ways a jeho druhá zastávka se v sobotu večer odbude v Praze. O2 arena je téměř vyprodaná.

Foto: ČTK

Robbie Williams prožívá velmi šťastné období.

Článek

Pokud zbydou některé z asi tří stovek posledních lístků z předprodejů, budou samozřejmě v prodeji na místě,“ řekl ve čtvrtek Právu Petr Novák z pořádající agentury Live Nation.

Dodal, že koncertní program Robbieho Williamse bude složen ze swingových melodií z obou jeho stylově takto zaměřených desek. „Zazní tedy i řada coververzí,“ podotkl.

Drogy a alkohol

Jako sólista se Williams vrátil na koncertní pódia v září roku 2012, šest let po svém v té době zatím posledním velkém koncertním turné nazvaném Close Encounters Tour. Při něm mimochodem tvrdil, že se v následujících letech rozhodně nikdy neožení, protože neumí žít v monogamním vztahu. Listu The Sun nadto přiznal, že je závislý na alkoholu a drogách.

„Je těžké žít bez drog. Škoda že ještě nevymysleli něco, co je méně depresivní než extáze, nebo nějakou drogu, po které nejste tolik paranoidní jako po koksu,“ uvedl. Dnes už prý má svou závislost pod kontrolou.

V roce 2010 se vrátil do sestavy skupiny Take That, se kterou v devadesátých letech výrazně uspěl, a s Garym Barlowem, Howardem Donaldem, Jasonem Orangem a Markem Owenem nahráli album Progress (2010). Ve Velké Británii se stalo nejrychleji prodávanou deskou století. V následujícím roce vyrazili na úspěšné turné a všichni věděli, že je to na nějakou dobu jejich společná „labutí píseň“. V roce 2012 se totiž Williams stal zase sólistou a uvedl se albem Take the Crown. Následovalo loňské dílko Swings Both Ways, které znamenalo jeho návrat ke swingovým melodiím. První takovou desku vydal už v roce 2001. Jmenuje se Swing When You’re Winning a jsou na ní pouze stylové coververze.

Novinka nabídla třináct písní, z nichž některé jsou původní. Jako pěvečtí hosté se v nich představují Lily Allen, Kelly Clarksonová, Olly Murs, Michael Bublé a Rufus Wainwright.

„Předně jsem chtěl natočit swingové album, a tak jsem ho prostě udělal. Vždycky jsem věděl, že chci nahrát ještě jedno, a myslím si, že právě teď je správný čas. Album je z mého pohledu ódou a láskyplným pohledem na období, do kterého jsem nikdy nebyl pozván, protože jsem tu prostě nebyl,“ řekl.

Bude zpívat s otcem

V mládí byl zpěvákovým vzorem jeho otec Peter. „Má neskutečné charisma i šarm a je velmi dobrý zpěvák,“ řekl o něm letos Robbie v australské televizní show Today. „Neměl však takové štěstí jako já. Když jsem vyrůstal, byl mým hrdinou a inspirací pro to, co dnes dělám.“

V listopadu loňského roku v londýnském Palladiu dokonce Robbie pozval svého otce na pódium a zazpíval s ním písničku Do Nothing Till You Hear It From Me. „Bylo to skvělé, dokonale jsme se bavili,“ konstatoval jeho otec. „Brzy spolu zase něco podnikneme. Už to chystáme.“

Hudební kariéru načal Robbie v roce 1990 v chlapecké skupině Take That. Během jeho následujícího pětiletého působení v ní měla několik úspěšných singlů, ale po jeho odchodu úspěch výrazně poklesl.

Stalo se to v roce 1995, kdy poněkud překvapivě vyrazil na dráhu sólového zpěváka. V roce 1997 vydal album Life Thru A Lens a málokdo věřil, že s ním udělá díru do světa. Byl to ale špatný odhad.

Průlomovým hitem byla píseň Angels, která vyšla jako singl z uvedené kolekce koncem roku 1997 a na vrcholech singlových žebříčků se držela ještě během roku následujícího. Mezi další úspěšné skladby startující Williamsovu sólovou kariéru patřily Strong, She’s the One a Millenium. Pocházejí z druhého alba I’ve Been Expecting (1998). Tehdy se zařadil k nejpopulárnějším světovým zpěvákům a média soudila, že zatímco Ameriku ovládá v popu Justin Timberlake (do Prahy dorazí 3. června), Evropu právě Williams.

Spokojený manžel a rodič

Zpěvák dnes žije s manželkou Aydou Field, kterou si vzal před čtyřmi lety. Tvrdí, že od té doby je jeho život jednodušší, jemnější a hezčí. Miluje dceru Theodore Rose, která se narodila v září roku 2012 a o níž v pořadu Today řekl: „Když se na ni podívám, mám všechnu lásku na světě.“

Původně se dcerka měla jmenovat Teddy. S ohledem na zvyklosti šoubyznysu se ale Williams a jeho žena rozhodli dát jí jméno jiné. „Teddy je jméno, které nepasuje ke všem těm nesmyslům, které se dějí kolem celebrit,“ přiznal před rokem a půl v The Graham Norton Show.

„Říkali jsme si, že pokud nebude působit v šoubyznysu, potřebuje normální jméno. Takže je Theodora, ale doma jí říkáme Teddy.“

Reklama

Výběr článků

Načítám