Hlavní obsah

Nejkrásnější české knihy byly vyhlášeny

Právo, ČTK

Porota letošního ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy 2013 udělila v kategorii krásná literatura vítěznou cenu knize Hanuše Hachenburga Hned vedle bílá barva mráčků, kterou do češtiny přeložil Šimon Pellar.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Soutěž o Nejkrásnější českou knihu 2013

Článek

Hachenburg se jako čtrnáctiletý chlapec dostal do terezínského ghetta, kde s dalšími dětmi vydával časopis.

Mezi knihami pro děti bodoval titul básníka Ondřeje Buddeuse a oceňovaného výtvarníka Davida Böhma Hlava v hlavě. Knížka letos zvítězila ve stejné kategorii i v soutěži Magnesia Litera.

Kategorii odborná literatura ovládla kniha Vetřelci a volavky, kterou sestavil kolektiv autorů s editorem Pavlem Karousem.

V kategorii Knihy o výtvarném umění dostala první cenu publikace Prkýnka na maso jsme uřízli autorů Martiny Overstreet a Michala Nanoru. Pojednává o počátcích českého skateboardingu a v soutěži Magnesia Litera se dostala do finále.

Mezi pracemi posluchačů výtvarných škol porota jako nejlepší vybrala knihu Pavla Coufalíka s názvem Zlín, které udělila Cenu Arna Sáňky.

Nejkrásnější české knihy roku 2013 budou od středy vystavené v letohrádku Hvězda, poté je uvidí i návštěvníci veletrhu Svět knihy. Do soutěže bylo letos přihlášeno 250 titulů od 104 vydavatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám