Hlavní obsah

V Cannes se utkají Godard, Cronenberg i Loach

Do hlavní soutěže 67. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes bylo nominováno 18 děl včetně nejnovějších počinů renomovaných režisérů Jeana-Luca Godarda, Davida Cronenberga, Kena Loache nebo bratří Jeana-Pierra a Luca Dardenneových. Oznámil to v Paříži ředitel přehlídky Thierry Frémaux.

Foto: Bernd Kammerer, ČTK/AP

Jean-Luc Godard

Článek

Zlatou palmu z Cannes může při předávání trofejí 25. května získat například i domácí legenda Jean-Luc Godard za 3D snímek Adieu au langage (Sbohem jazyku), který byl ovšem natočen ve švýcarské produkci. „Sbohem jazyku je o muži a ženě, kteří přestali mluvit týmž jazykem. Když se to stane, do věci se vloží pes, kterého chodívají venčit,” řekl Godard, když se připravoval na natáčení.

Kanaďan Cronenberg míří do soutěže se snímkem Maps to the Stars, který má na příběhu rodiny Weissových poodhalit stinnou stránku Hollywoodu. Kanada má v oficiální soutěži letos hned tři filmy, stejně jako Francie. O Zlatou palmu totiž bude usilovat také snímek Mommy (Máma) Xaviera Dolana a Captives (Zajatci) Atoma Egoyana.

Po dvou želízcích v ohni mají v canneské soutěži USA a Británie díky filmům The Homesman (režisér Tommy Lee Jones) a Foxcatcher (Bennett Miller), potažmo Turner (Mike Leigh) a Jimmy’s Hall (Ken Loach).

Zástupcem exotičtějších kinematografií je v oficiálním soutěžním výběru mauritánský snímek Timbuktu, který natočil režisér Abderrahmane Sissako. Největší a zřejmě nejprestižnější filmový festival propukne na francouzské riviéře 15. května a uvede dohromady více než 1700 filmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám