Hlavní obsah

Kurt Cobain: smrt posledního rock’n’rollového hrdiny

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvaceti lety zemřel Kurt Cobain. 8. dubna 1994 bylo tělo nalezeno v přístavku jeho domu v americkém Seattlu, lékaři však určili dnem úmrtí 5. duben. Zastřelil se brokovnicí a zanechal dopis na rozloučenou. Ten den skončila i závratná kariéra jeho skupiny Nirvana.

Foto: ČTK

Kurt Cobain zemřel v sedmadvaceti letech.

Článek

O Cobainově smrti se vedly, vedou a jistě nadále povedou diskuze. Jedni tvrdí, že spáchal „klasickou“ sebevraždu, jiní se domnívají (a hledají pro to další a další důvody), že za jeho smrtí kdosi stojí. Nejčastěji je v této spojitosti skloňováno jméno jeho ženy Courtney Love. S tehdejší členkou skupiny Hole měl dceru Frances Bean a neurovnané vztahy.

Cobain byl citlivý člověk, který svou slávu v mnoha ohledech nezvládal. Není tajemstvím, že byl před svou smrtí několikrát hospitalizován kvůli těžké závislosti na heroinu. Jeho život mu nadto zásadně znepříjemňovaly sláva, deprese, věčné hádky s manželkou a od dětství nemocný žaludek, jehož bolesti musel tišit léky.

O sebevraždu se pokusil v Římě už měsíc před svou smrtí. Na hotelovém pokoji ho tehdy našla Courtney Love ve zbědovaném stavu, údajně na pokraji smrti.

Přivolaní lékaři nakonec zpěváka a kytaristu přivedli k životu a všichni v realizačním týmu kapely pak dělali maximum pro to, aby se o incidentu psalo a mluvilo co nejméně. Kapela zrušila několik naplánovaných koncertů, ale jistě i proto, že vyklidila pozice a Cobain se mohl věnovat sám sobě, dostalo se mu časového prostoru svůj odchod ze světa připravit a poté i provést. Pokud se tedy budeme držet oficiální verze o sebevraždě...

Hudební historici se shodují na tom, že s ním odešel poslední rock’n’rollový hrdina.

Foto: ČTK

Policie v Seattlu nedávno zveřejnila snímek z místa Cobainovy sebevraždy. Je na něm jeho heroinové nádobíčko.

Cobain ovlivnil několik posluchačských generací a svým dobrovolným odchodem připomněl neoficiální existenci tzv. Klubu 27, ve kterém se pomyslně sdružují ti, kteří v sedmadvaceti letech opustili tento svět. Jsou v něm mimo jiné Brian Jones z Rolling Stones, fenomenální kytarista Jimi Hendrix, úžasná zpěvačka Janis Joplinová, charismatický zpěvák skupiny Doors Jim Morrison, z poslední doby třeba i nadějná Amy Winehouseová.

Nenáviděl rodiče

Cobain se narodil 20. února 1967 v americkém Aberdeenu, který leží asi 140 kilometrů jihozápadně od průmyslového Seattlu. Jeho matka Wendy pracovala jako servírka a otec byl automechanik a dělník.

Rozvedli se, když mu bylo devět let. Kromě toho, že je za to začal nenávidět, neustále se pohyboval na trase mezi jedním a druhým, neboť se podle rozhodnutí soudu měl stýkat s oběma. Dost času trávil i u svých prarodičů a chvíle smutku zabíjel posloucháním vinylových desek. „Nenáviděl jsem mámu a nenáviděl jsem tátu,“ řekl později o té době.

Objevoval nicméně kouzlo skupin Beatles, Black Sabbath, Led Zeppelin nebo Aerosmith, a když se později seznámil s punkem a byl okouzlen tvorbou kapel Black Flag, Melvins, Pixies nebo Sex Pistols, začal toužit po založení vlastní kapely.

„Punk je hudební svoboda. Říká, dělá a hraje si, co chce. Z hlediska významu znamená nirvana svobodu od vnějšího světa, bolesti a utrpení. A to se blíží mé definici punk rocku,“ vysvětloval svou orientaci v hudební a ezoterické terminologii později.

Hlas své generace

První jeho kapela se jmenovala Fecal Matter a na svět přišla v pětaosmdesátém roce. S Cobainem v ní hráli členové formace Melvins, nicméně dlouho to spolu nevydrželi a nezůstala po nich žádná oficiální nahrávka. Vroce 1987 už vznikla Nirvana, formace, se kterou měl Cobain do několika let pokořit svět a stát se klíčovým hlasem své generace.

V roce 1989 vyšlo její první album Bleach, na němž Nirvana přesně naznačila, že se v jejím zvuku budou mísit prvky z tvorby skupin, jež Cobain – její hlavní skladatel i textař – před lety pozorně objevoval a poslouchal.

O dva roky později uzřelo světlo světa kultovní album Nevermind. Obsahuje takové hity, jakými jsou Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium nebo In Bloom a ve své době doslova zastavilo hudební světaběh.

Netrvalo dlouho a dostalo se na čelo mnoha národních hitparád. Nirvaně získalo celosvětovou popularitu, což ovšem ještě více ubližovalo citlivému a vůbec ne excentrickému Cobainovi.

„Každý si myslí, že jsem nějaká citová troska. Pořád se mě ptají, co mi je. A mně přitom není vůbec nic. Začal jsem se pozorovat a sleduju, jak na mě lidi reagujou. Napadlo mě, že bych si měl oholit obočí. To by snad pomohlo,“ tvrdil tehdy.

V únoru 1992 se na Havaji oženil s Courtney Love a 18. srpna téhož roku se jim narodila dcerka Frances Bean Cobainová.

Na její narození reagoval slovy: „Nemůžu tomu uvěřit, jsem teď o moc šťastnější. Občas jsem i zapomněl, že jsem v kapele. Jsem dočista zaslepený láskou. Vím, že to zní trapně, ale je to tak. Mohl bych se klidně vzdát své kapely, bylo by mi to jedno. Jsem ale pod smlouvou.“

Do Prahy už nepřijeli

Poslední studiové album Nirvany se jmenuje In Utero a vyšlo v roce 1993. Hudebně i textově bylo propracovanější než Nevermind a možná i díky tomu se neproslavilo v takové míře.

Poslední vystoupení skupiny proběhlo 1. března 1994 v německém Mnichově. Během něho ale Cobain na chvíli ztratil hlas a byl nucen opustit pódium.

K onomu prvnímu pokusu o sebevraždu došlo ve stejném měsíci v Římě a látkou, jíž se chtěl údajně sprovodit ze světa, byl rohypnol. Dne 11. března 1994 měla Nirvana vystoupit v Praze. Přestože byl koncert vyprodaný, neuskutečnil se. Kapela jej odvolala a o několik týdnů později spáchal Cobain sebevraždu.

„Jestli se někdy zabiju, bude to z nějakého důvodu, ne kvůli pitomým problémům se žaludkem,“ nechal se slyšet před svou smrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám