Hlavní obsah

Festival Benátská sází na HIM a retro Slováky

Novinky, Stanislav Dvořák

Finská kapela HIM i sestava slovenských retro skupin, pamatujících hluboký socialismus, se najde v programu festivalu, který si říkal Benátská noc. Letos zkrátil název na Benátská a proběhne v areálu v libereckém Vesci od 25. do 27. července.

Foto: Jan Šída, Právo

Zpěvák HIM Ville Vallo.

Článek

Finská rocková skupina HIM vznikla v roce 1991 v Helsinkách. Vydala celkem osm desek a zaznamenala jistý mezinárodní komerční úspěch, za zdařilé kritika považuje spíše jejich staré věci.

Ze slovenských hostů dorazí třeba kapela Team se známým frontmanem Paľem Haberou, která už několikrát ohlásila poslední turné, ale vždy se zase vrátila.

„Z Haberova Teamu máme velikou radost. Kapela, která prakticky na festivalech nevystupuje, se pro letošní rok rozhodla udělat výjimku a vybrala si pro letní vystoupení náš festival. Můžeme se těšit na průřez celou tvorbou skupiny Team a samozřejmě na jejich největší hity,“ uvedl pořadatel festivalu Pavel Mikez.

Foto: EMI Music

Zleva Peter Schlosser (bicí), Maťo Ďurinda (zpěv, kytara) a Juraj Topor (baskytara).

Pořádné retro představuje rovněž slovenská Tublatanka, pamatující počátky česko-slovenského metalu, a pro pamětníky zahrají i Zóna A či Slobodná Európa.

„Koncertně u nás oslaví výročí třiceti let slovenští hosté Tublatanka a Zóna A, Slobodná Európa zase pětadvacet let. Další vystupující Chinaski mají letos dvacetiny,“ dodali pořadatelé.

Foto: Arts Marketing

Michal Prokop

Přijedou i Divokej Bill, Mandrage, Horkýže slíže, Mig 21, Tomáš Klus, Mňága a Žďorp, Krucipüsk, Vilém Čok, Vypsaná fiXa, Aleš Brichta, Visací zámek, Michal Prokop se svými Framus Fivea Kreyson. Na úplný závěr v neděli vystoupí Čechomor, který už loni oslavil 25 let na scéně.

„Kapela, která v minulosti dorazila na festival i se svojí lokomotivou, chystá opět netradiční pojetí vystoupení. Nechme se tedy překvapit, co si tentokrát přichystají na nedělní večer,“ uvedl Mikez.

Předprodej vstupenek probíhá v síti Ticketportal. Do konce března jsou jednodenní vstupenky od 199 korun a vstupenky na celý festival od 1150 korun. Více informací na www.benatskanoc.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám