Hlavní obsah

Praha 8 chystá oslavy k 100. výročí narození Bohumila Hrabala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 8 chystá oslavy k 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala. Městská část uspořádá výstavy v budově radnice, divadelní představení a promítat se budou filmy podle Hrabalových předloh. Slavnostní zahájení první části oslav je naplánováno na 27. března v 18:00, tedy den před spisovatelovými narozeninami.

Foto: Profimedia.cz

Z filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který byl natočen podle předlohy Bohumila Hrabala.

Článek

"Bohumil Hrabal neodmyslitelně patří k Libni, a proto na celý letošní rok připravujeme mnoho akcí, v průběhu kterých si tohoto velikána připomeneme," uvedla místostarostka Vladimíra Ludková (ODS).

Radnice schválila první část programu, který potrvá do konce června. Druhá část začne po letních prázdninách.

Při slavnostním zahájení například vystoupí Hudba Hradní stráže a Policie České republiky v libeňské sokolovně. Ve středu 26. března pak v budově radnice začne výstava s názvem Ostře sledovaný Hrabal. "Na zahájení se nebudou prodávat vstupenky ani dělat rezervace - zván je každý, kdo bude mít zájem," uvedla Šmídová. Další koncert se uskuteční 1. dubna v obřadní síni Libeňského zámku, ten se bude týkat Hrabalova vztahu k libeňským Romům.

V následujících měsících mohou lidé zhlédnout v budově radnice výstavy fotografií zachycujících život Bohumila Hrabala s názvy Bohumil Hrabal barevně i černobíle, Libní s Bohumilem Hrabalem a Romové a Bohumil Hrabal. "V jednání je zápůjčka výstavy od Památníku národního písemnictví a chybět nebude ani výstava prací dětí ze základních škol z Prahy 8," dodala Šmídová.

V rámci oslav se uskuteční desítka divadelních představení. Hostovat v Praze 8 budou například Divadlo U stolu, Městské divadlo Mladá Boleslav, divadlo Prkno, Divadelní společnost Josefa Dvořáka nebo soubor Hálek z Nymburku.

Chybět nebude promítání filmů natočených na motivy jeho knih. Od června do září budou v rámci Karlínského filmového léta v zahradě Českého rozhlasu Regina uvedeny všechny filmy podle jeho knih.

Reklama

Výběr článků

Načítám