Hlavní obsah

ČT natočí velkofilm Jan Hus i detektivku s Trojanem

Mezi novými projekty České televize je například dvoudílný historický film o Janu Husovi s Matějem Hádkem v hlavní roli, kriminální seriál Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem či zábavní pořad Pečený sněhulák v režii Jakuba Koháka. Televize plánuje pokračovat i v některých dosavadních cyklech jako Škoda lásky nebo dokumentárním Českém žurnálu. Pro dětské diváky pak vznikají pohádky jako Princezna a písař nebo Bylo nebylo od tvůrců sitcomu Čtvrtá hvězda.

Foto: Falcon

Ivan Trojan

Článek

Programová rada České televize loni schválila 453 nových projektů, což znamenalo poloviční nárůst proti předchozímu roku. Předpokládané investice ve výši zhruba miliardy korun by vzhledem k úsporám provozních nákladů přesto měly zůstat na stejné výši. „V roce 2013 jsme spouštěli na konci srpna dva nové televizní kanály, dětské ČT:D a kulturní ČT art, a pro ně kreativní producenti připravovali řadu programů,“ vysvětlil zvýšení počtu pořadů generální ředitel ČT Petr Dvořák. Zhruba na čtyřnásobek narostly investice do dětských pořadů a nárůst zaznamenala i díla věnující se kultuře a umění.

Novým oznámeným projektem je dvoudílný historický film vznikající k šestistému výročí upálení Jana Husa. Režisér Jiří Svoboda do hlavní role významné osobnosti českých dějin obsadil herce Matěje Hádka. Scénář napsala spisovatelka Eva Kantůrková.

„Jan Hus je veliký projekt, asi jeden z největších z filmů, do kterých se kdy Česká televize pustila,“ poznamenal ředitel vývoje ČT Jan Maxa. Do budoucna by se podle něj ČT chtěla věnovat dalším postavám z české historie, například Antonínu Dvořákovi nebo Karlu IV. Jan Hus by se měl na obrazovkách objevit v polovině příštího roku.

Vraždy s Trojanem

Zástupcem detektivního žánru na obrazovce ČT bude dvanáctidílný seriál Vraždy v kruhu, ve kterém se vedle Ivana Trojana objeví například i herci Marek Němec nebo Richard Krajčo. Česká televize plánuje pokračovat v cyklu filmových povídek Škoda lásky natáčených podle námětů českých spisovatelů. Druhá řada vsadila na jména Bohumila Hrabala, Eduarda Petišky, Jana Zábrany nebo Miloše Urbana. Pokračování bude mít i dokumentární cyklus Český žurnál režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy, přinášející obecnější pohled na aktuální kauzy odehrávající se v české společnosti.

Foto: Negativ

Marek Daniel

Mezi oznámenými dokumentárními projekty je mimo jiné film o 55. sezóně divadla Semafor pod názvem Nejistá sezona Semaforu. Životní styl městských subkultur pak mapuje šestnáctidílný cyklus krátkých filmů Kmeny, na jehož tvorbě se podílí autorský tým kolem rappera a výtvarníka Vladimíra 518. Dokumentární tvorbu, která představuje 40 procent všech loni schválených projektů, reprezentuje i série o mentálně postižených lidech Pět statečných nebo cyklus o důchodcích Nabručení.

Příspěvkem k televizní zábavě by podle České televize měl být nový pořad Pečený sněhulák. Pásmo skečů a absurdního humoru vznikající v režii Jakuba Koháka má ještě letos navázat na někdejší Českou sodu a oblíbené pořady ze zahraničí. Česká televize rovněž představila novou soutěž Boj o koláč, v níž pět herců Marek Daniel, Josef Polášek, Bára Poláková, Tomáš Měcháček a Tomáš Jeřábek bude soupeřit o nejlepšího komika televizní zábavy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Kolečko

Řadu projektů Česká televize připravila i pro dětské diváky. Vzniknout mají například pohádky v režii Karla Janáka Princezna a písař a Velká obrázková loupež nebo Bylo nebylo, kterou připravují Petr Kolečko a Jan Prušinovský, autoři sitcomu Čtvrtá hvězda. Dětem předškolního věku má být určena Angličtina s Hurvínkem. Česká televize obměnila systém vlastní tvorby předloni, kdy ustavila nové producentské skupiny. V současné době jich v ČT pracuje 17. Podle Dvořáka se tento systém za necelé dva roky osvědčil a mezi producentskými skupinami podle něj funguje přirozená konkurence.

Reklama

Výběr článků

Načítám