Hlavní obsah

Ve věku 72 let zemřel výtvarník Zdeněk Hajný

V sobotu zemřel ve věku 72 let český malíř, grafik a psycholog Zdeněk Hajný. V neděli to sdělila Ema Krulíková-Hajná, ředitelka galerie Cesty ke světlu, kterou v roce 1994 výtvarník založil a svá díla v ní vystavoval. Zdeněk Hajný maloval díla s duchovní a esoterickou tematikou, jeho obrazy zaplňovaly andělské bytosti i astrální světy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zdeněk Hajný na snímku z června 2011

Článek

Narodil se v učitelské rodině. V letech 1956 až 1959 studoval na střední škole ve Vsetíně. Potom nastoupil na Vysokou školu zemědělskou v Brně, dnes Mendelovu univerzitu v Brně. Svá ekonomická studia dovršil v roce 1964.

V letech 1964 až 1967 pracoval jako ekonom a učitel na Berounsku. Ve volném čase maloval a externě vyučoval psychologii. V letech 1968 až 1970 působil ve funkci odborného pedagoga v Institutu pro vzdělávání pracovníků v zemědělství.

Je autorem a spoluautorem odborných publikací v oboru aplikované psychologie. Psychologii vystudoval i na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Malování se věnoval od poloviny 60. let, od roku 1983 profesionálně. Jeho dílo našlo své místo i v některých sakrálních prostorách a bylo použito jako obrazový doprovod řady vědeckých, duchovních, hudebních filmových a jiných pořadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám