Hlavní obsah

Ústecké Činoherní divadlo se nepřihlásí do soutěže o granty

Činoherní divadlo se nebude ucházet o granty, které na financování činohry vypsalo Ústí nad Labem. Divadlo o tom informuje na svých stránkách. Zastupitelé ODS navíc požádali primátora města Víta Mandíka (ČSSD), aby svolal mimořádné jednání zastupitelstva, které by se situací v divadle zabývalo, řekl předseda klubu zastupitelů František Nesvadba.

Foto: cinoherak.cz

Ředitel divadla Vladimír Čepek

Článek

Krize kolem Činoherního divadla se táhne od konce ledna, kdy městská rada rozhodla, že na letošní financování kultury vypíše dva granty. Osmimiliónový grant je určený pro studiovou formu činohry, další čtyři milióny pak na činohru v budově Severočeského divadla opery a baletu. Dosud přitom město financovalo Činoherní divadlo prostřednictvím dotace.

Podle divadelníků jsou městem vypsané granty nesmyslné. „Činoherní studio se nebude účastnit soutěže o granty z důvodu nesmyslnosti takového postupu i proto, že nabízená částka osm miliónů nepokryje náklady Činoherního studia do konce roku 2014,” píše v prohlášení divadlo. Zároveň informuje o tom, že činnost neobnoví. „Hrát začneme od té doby, kdy budou smluvně zajištěny prostředky pro zdárný provoz do konce roku 2014 a kdy bude garantována zdárná budoucnost Činoherního studia na další minimálně dva roky,” stojí v prohlášení.

Divadlo stojí před insolvencí

Divadlo je podle prohlášení ve svízelné finanční situaci a varuje před možnou insolvencí, pokud se situace nevyřeší v řádu dnů. Zastupitelé ODS požádali primátora o svolání mimořádného zastupitelstva. Předseda klubu Nesvadba řekl, že žádost podepsalo všech osm zastupitelů strany. Na to, aby primátor zasedání svolat musel, je podle zákona o obcích třeba víc než třetina podpisů všech zastupitelů, v případě Ústí nad Labem to je 13 podpisů.

„Různými cestami jsme oslovili všechny zastupitele za demokratické strany, aby se k naší žádosti připojili,” uvedl Nesvadba. Podle mluvčího magistrátu Karla Rouče žádná žádost na magistrát zatím nepřišla. Řádné zasedání zastupitelů má být 3. března.

Činoherní divadlo, které je známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo 31. ledna kvůli nejasnostem ve financování provoz. Podpora ústeckým divadelníkům přichází z celé země. O situaci chce přímo v Ústí nad Labem jednat ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Podle mluvčí ministerstva Anny Ješátkové by měl být termín návštěvy jasný na konci tohoto nebo začátkem příštího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám