Hlavní obsah

Karlovy Vary dají filmovému festivalu osmimiliónovou dotaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarské zastupitelstvo v úterý schválilo zvýšení dotace pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech o jeden milión korun, tj. na celkových osm miliónů korun. Ustoupilo tak od návrhu, podle kterého měl festival letos dostat o jeden milión méně. Zastupitele přijeli o návratnosti dotace do Karlových Varů přesvědčit prezident festivalu Jiří Bartoška a programový ředitel Kryštof Mucha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident festivalu Jiří Bartoška

Článek

Vedení města letos v rámci úspor sáhlo i na dotaci pro festival. Jak ale ve své prezentaci řekl Mucha, jen festivalový servis za devět dnů utratí v Karlových Varech 55 miliónů korun. „Přes 10 tisíc diváků s festival pasem utratí asi 45,7 miliónu korun, hosté festivalu pak asi 38 miliónů korun a ostatní návštěvníci okolo deseti miliónů. Celkově včetně útrat partnerů festivalu se utratí až 168,8 miliónu korun,“ uvedl Mucha.

Na zastupitelstvo přinesl i velkou krabici plnou článků, které o festivalu vyšly. „Tohle všechno je monitoring tisku. To všechno bylo napsáno o Karlových Varech,“ přesvědčoval zastupitele.

Zastupitelé ale schválili návrh, podle kterého by měl festival dotaci utratit jen v Karlových Varech a za služby nakupované od firem se sídlem nebo bydlištěm v Karlových Varech. To by ale podle Bartošky bylo komplikované. „Například pódia nám dělá firma z Ostrova,“ řekl Bartoška.

Letní kino znamená komplikace

Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) se ale smlouva bude teprve připravovat a schvalovat až v březnu. Do té doby je čas tuto podmínku upravit například tak, aby šlo o firmy z Karlovarského kraje nebo Karlovarska.

Zastupitelé vedení festivalu vyzvali například k většímu využití letního kina, ať už pro promítání filmů, nebo koncerty. Podle Bartošky je ale využití letního kina komplikované. „Když prší, lidé nepřijdou. A zatímco promítání filmu je relativně levné, dostat tam skupinu, na kterou přijde 4000 lidí, je drahé. A my jsme hlavně filmový festival,” řekl Bartoška.

Reagoval také na poznámku, že hodně místních festival nemá rádo. „Já mám opačné reakce, i když určitě je část lidí, kterým to zkomplikuje život. Ale třeba na rohu u Thermalu má jeden Vietnamec minimarket a ten nám říkal, že bychom ho měli dělat šestkrát nebo sedmkrát ročně,“ řekl Bartoška.

Zastupitel Tomáš Hybner (ČSSD) navrhl, aby se na celé volební období schválila pevná částka pro každý ročník a nemusela by se vést každoročně nedůstojná diskuse na zastupitelstvu. To ale zastupitelé neschválili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám