Hlavní obsah

Hvězdami Grammy budou Jay Z i bývalí členové Beatles

Rapper Jay Z má velkou šanci stát se hlavní hvězdou 56. ročníku amerických hudebních cen Grammy, které rozdají v Los Angeles v pondělí nad ránem. Newyorský hudebník je nominován celkem v devíti kategoriích; sedmkrát zazní u nominací jméno Justin Timberlake, Kendrick Lamar, Pharrell Williams či dvojice Macklemore & Ryan Lewis. Čestná cena za celoživotní výkon letos patří dvojici bývalých členů Beatles Paula McCartneye a Ringa Starra.

Foto: Profimedia.cz

Jay Z

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Jay Z má sice nejvíce nominací, jako zpěvák ovšem může bodovat především ve velmi očekávaném živém duetu se svou manželkou Beyoncé, která od prosincového překvapivého vydání nového alba ještě nekoncertovala. Newyorský rapper totiž chybí v nejsledovanějších kategoriích pro nahrávku, píseň a album roku. V těchto kolonkách figuruje pouze jako producent Lamarova alba Good Kid, M.A.A.D City nominovaného na desku roku.

Tomu budou v této kategorii konkurovat novinky dvojic Macklemore & Ryan Lewis (The Heist) a Daft Punk (Random Access Memories) a zpěvaček Sary Bariellesové (The Blessed Unrest) a Taylor Swiftové (Red). Se sedmi nominacemi bude dalším velkým jménem večera Justin Timberlake, který se však stejně jako Jay Z v hlavních kategoriích neobjevuje.

Daft Punk i Lorde

V kategorii nahrávka roku budou o cenu bojovat skladby Get Lucky v podání belgického dua Daft Punk a Pharrella Williamse, Radioactive od skupiny Imagine Dragons, Royals od novozélandské zpěvačky Lorde, Locked Out of Heaven od hudebníka Bruna Marse a Blurred Lines od Robina Thickeho.

Foto: Universal Music

Novozélandská zpěvačka se ve skutečnosti jmenuje Ella Maria Lani Yelich-O’Connorová.

Písní roku se stane jedna ze skladeb Just Give Me a Reason od zpěvačky Pink, Locked Out of Heaven od Bruna Marse, Roar od Katy Perryové, Royals od Lorde a Same Love od Macklemorea & Ryana Lewise. Toto oblíbené hiphopové duo se bude o cenu ucházet i v kategorii nováček roku. Spolu s ním jsou nominováni James Blake, Kendrick Lamar a Ed Sheeran a zpěvačka Kacey Musgravesová.

Velká očekávání jako tradičně vzbuzují chystaná živá vystoupení. Vedle kusu, který předvedou Jay Z a Beyoncé, se fanoušci patrně nejvíce těší na show dvojice Paul McCartney - Ringo Starr. McCartney je navíc nominován za nejlepší videoklip a rockovou píseň. Živá vystoupení na galavečer chystají také Taylor Swiftová, Katy Perryová, Stevie Wonder nebo kapela Daft Punk.

Ceny Grammy každý rok uděluje Národní akademie hudebního umění a věd v USA za mimořádné muzikální úspěchy. Trofej byla poprvé předávána v roce 1958, v současné době ji dostávají hudebníci ve sto deseti kategoriích všech existujících hudebních žánrů od popu přes jazz a klasickou hudbu. Ceny se udělují celý týden a na galavečeru dojde pouze na nejsledovanější žánry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám