Hlavní obsah

Belgický soubor zahájí Festival Spectaculare

Právo, Radmila Hrdinová

První ročník Festivalu Spectaculare zahájí v pondělí 20. ledna v 19.30 na Nové scéně Národního divadla v Praze komponovaný večer, který nabídne jak současný tanec a pohybové divadlo, tak i výjimečný hudební zážitek.

Foto: Laurent Philippe

Belgický soubor Mossoux-Bonté zahájí Festival Spectaculare.

Článek

V první polovině vystoupí belgický taneční soubor Mossoux-Bonté s novou inscenací Les buveuses de café, plné vizuální dokonalosti, hudební i taneční ekvilibristiky a jemného surreálna. Ve druhé části pokřtí kvarteto Clarinet Factory 2CD nazvané Worx & Reworx.

Festival Spectaculare propojí elektronickou a experimentální hudbu, tanec, pohybové divadlo s multimédii, projekcemi nebo vizuálním uměním. Uskuteční se do 31. ledna kromě Nové scény Národního divadla také v Paláci Akropolis, Centru současného umění DOX a ve Studiu Hrdinů - Veletržním paláci. Představí přední jména současné hudební scény, jako je například Jon Hopkins, který spolupracoval s Coldplay či Brianem Enem, dále Nils Frahm, Fennesz, Hauschka, bvdub, Frederic Robinson či Samuli Kosminen. Koncerty doplní přední VJové jako Jon Wozencroft, Anders Weberg nebo od nás Dan Gregor a Dušan Urbanec.

Festival také připravuje speciální uvedení nového představení Faith předního českého souboru fyzického divadla Tantehorse s živou hudbou německého dark-jazzového kvarteta Bohren & Der Club of Gore. Nabídku doplní projekce hudebních filmů v Bio Oku (Dead Can Dance, Sigur Rós, Einstürzende Neubauten apod.) a workshopy – interaktivní pro děti s Clarinet Factory a Alanem Vitoušem i pro zájemce o hlubší znalosti s přítomnými hudebníky.

„Název festivalu odkazuje k tomu, že všechna vystoupení bude doprovázet výrazná vizuální složka – projekce, VJing nebo videomapping,“ vysvětluje hudební dramaturg Josef Sedloň, který stojí i za projektem Music Infinity. „Festival Spectaculare je přirozeným vyústěním této koncertní série, završením našeho osmiletého snažení. Připravujeme jej pro diváky, které zajímá současný hudební vývoj, co je právě teď aktuální ve světě a také přesahy do budoucnosti,“ doplňuje Sedloň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám