Hlavní obsah

Kryštof aspiruje na nejprodávanější desku roku, oficiální čísla zatím neznámá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprodávanějším albem roku 2013 pravděpodobně bude Inzerát kapely Kryštof, kterého se podle jejího lídra Richarda Krajča prodalo přibližně 35 tisíc kusů, uvedla ČTK. Oficiální prodeje za loňský rok ale organizace IFPI nesdělila. Nejprodávanější desku roku oznámí v březnu v rámci předávání cen Anděl.

Foto: Ondřej Pojmon, Právo

Skupina Kryštof

Článek

Ať už bude výsledek jakýkoli, podobné žebříčky nemají valný význam. Neodpovídají skutečným poměrům v hudebním světě. Rozhodující by byl počet stažených MP3, taková statistika však neexistuje.

Kryštof prožívá nejúspěšnější období své kariéry. Na začátku roku získal dvě Ceny Anděl 2012 – pro skupinu roku a album roku. Vedle zlatých slavíků za vítězství v kategorii skupina také získal cenu české stanice MTV za Videoklip roku k duetu s Tomášem Klusem s názvem Cesta. Krajčo navíc získal bronzového slavíka v kategorii zpěváků.

Nejprodávanějším albem roku 2012 se stala nahrávka Tak mě tu máš, které ostravský písničkář Jaromír Nohavica prodal 37 934 kusů. Z dvacítky nejprodávanějších desek v roce 2013 ani jednou nevypadl Racek Tomáše Kluse, jehož nahrávka je v popředí prodejní hitparády již třetím rokem, stala se nejprodávanějším albem roku 2011 a prodalo se jí přes 60 tisíc kusů.

Mezi úspěšná alba v nedávné minulosti patřila třeba nahrávka Jaromíra Nohavici Ikarus. Celkem 34 427 prodaných kusů pro něj znamenalo vítězství v soutěži Deska roku vyhlašované IFPI za rok 2010. Podle loňských údajů IFPI se pokles českého trhu s hudebními nahrávkami zpomalil. Celkové příjmy z prodeje hudby se meziročně snížily o šest procent na zhruba 281 miliónů korun, prodej digitální hudby stoupl o 63 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám