Hlavní obsah

Tomatito: Flamenco žilo v klubech, dnes pomáhá internet

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáctý ročník festivalu Kytara napříč žánry přivítá i věhlasného španělského kytaristu Josého Fernándese Torrese zvaného Tomatito. Vystoupí se skupinou a flamencovou tanečnicí 1. prosince v pražském Divadle Hybernia. Na koncertě představí mimo jiné tvorbu ze svého aktuálního alba Soy Flamenco.

Foto: archív Struny podzimu

Tomatito v Praze vystoupí v neděli. Na koncertě zahraje i jeho syn.

Článek

Zajímají se mladí lidé o flamenco?

Víc flamencových škol najdete v Japonsku než ve Španělsku. V Evropě je to podobné. Dříve udržovaly flamenco při životě po celém světě kluby, dnes je to internet.

Je dostatek mladých talentovaných hudebníků, kteří pokračují v tradici tohoto žánru?

Ano, šikovných studentů tance nebo kytary je neuvěřitelné množství. Kromě toho si tuto profesi vybírá mnoho potomků těch, kteří se flamenku věnují. Doufám, že úspěšný bude i můj syn a zajistí mi tak penzi.

Jste nazýván králem flamenka. Kdo je podle vás jeho současnou královnou?

Předně bych se nenazval králem ničeho, kromě své rodiny, a i tam je to jen proto, že jsem nejstarší. Za královny bych ovšem označil více žen. Nyní například Estrellu Morente a Manuelu Carrasco, ale myslím, že tomuto světu stále vládnou zesnuvší Fernanda de Utrera, La Paquera de Jerez a La Nina de los Peines. Jsem v tomhle směru staromilec.

Brzy vystoupíte na festivalu Kytara napříč žánry. Baví vás poslouchat kytaristy jiných žánrů?

Na tom festivalu jsem již byl dřív a zamiloval jsem si ho. Praha je úžasné místo. Jistě, jsem fascinován jakýmkoli umělcem se strunným nástrojem a těším se, že se setkám s dalšími vystupujícími.

Co na flamenku milujete?

Všechno. Hlavně to, že kdokoli ho slyší nebo vidí, reaguje kladně.

Vaše vystoupení doprovodí tanečnice Paloma Fantova. Je tanec nedílnou součástí flamenka?

Je to poprvé, co se mnou vystupuje tanečnice žena. Vybral jsem ji, protože její práce nohou je naprosto precizní. Tanec je rozhodně integrální součástí tohoto umění, ale při koncertech nemají tanečníci danou choreografii. Jsou spíš živoucím nástrojem, doplňují hudbu svými nohami a tělem.

Co mají lidé očekávat od vašeho pražského vystoupení?

Snad se budou dobře bavit a odejdou nakaženi andaluskou radostí a ve studeném počasí je zahřeje energie z pódia. Doufám, že budou toužit dozvědět se o světě flamenka víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám