Hlavní obsah

Život Emy Destinnové ukazují na pražské Novoměstské radnici

Právo, Stáňa Seďová

Nejznámější české operní hvězdě, kterou Češi oslavovali, až když se do ní zamiloval celý hudební svět, patří výstava ve věži Novoměstské radnice v Praze 1. Potrvá do 1. prosince a v rámci vstupného na vyhlídkovou věž, jež činí 50 korun, je zdarma.

Foto: Alan Pajer

Výstava o Emě Destinnové

Článek

Ema Destinnová, pravým jménem Emilie Pavlína Kittlová, tam září z více než stovky fotografií, k vidění jsou i kostýmy, ve kterých stála mimo jiné i v Metropolitní opeře v New Yorku. Součástí expozice, která je zpřístupněna do 1. prosince, jsou i osobní věci pěvkyně, včetně rybářského lístku, zbrojního průkazu a úmrtního listu.

Příběh nesmírně zajímavého života pěvkyně pomáhá vyprávět promítání dokumentu o jejím životě profesním i soukromém Samota duše mé. Ten obsahuje i archívní záběry z dob, kdy se stáhla na svůj zámeček ve Stráži nad Nežárkou a řekla, že na starou a tlustou ženu by se na jevišti nikdo koukat neměl.

Zemřela opuštěná

Po třech zásadních odmítnutích, následovaných hvězdným úspěchem na nejslavnějších operních prknech světa a pak konečně uznáním českého publika a Národního divadla, zemřela v 52 letech na mrtvici během operace očí, zchudlá a opuštěná.

„Od roku 2003 jsme schraňovali fotky, ale samotnou výstavu jsme postavili asi za 14 dní. Ukazuje nejen její fotografie z mládí a zlaté éry opery, kdy se jí vlastně až počtvrté podařilo prorazit v berlínské Dvorní opeře. Poté, co ji v Národním divadle odmítli jako ošklivou a netalentovanou. Jsou tu i kostýmy Mařenky z Metropolitní opery, Madame Butterfly, čelenka a paruka Libuše a asi nejcennější z exponátů, plášť Alžběty, který váží 10 kilogramů. To dokazuje, že Ema byla nesmírně silná a energická žena,“ popsal autor výstavy Martin Dostoupil.

„Starší fotografie pak zachycují i to, jak ve vyšším věku výrazně ztloustla, jak vášnivá byla rybářka a jak trávila čas na svém zámečku, kde ji dokonce navštívil i Tomáš Garrigue Masaryk,” dodal.

Nahlédnout do života rozené Pražanky, před kterou smekl celý operní svět, než ji vzali na milost v její vlasti, může návštěvník výstavy každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin v Novoměstské radnici. Expozice se nevztahuje k žádnému výročí – ani jejího narození, ani smrti, ani jejího úspěchu. „Takové výstavy jsou nejlepší. Je jednoduše o Emě Destinnové, operní hvězdě první velikosti, která lidi stále přitahuje,“ řekl Právu Albert Kubišta, spoluautor výstavy, již zaštítil Karel Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám