Hlavní obsah

Začíná Festival německy mluvených filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již 8. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest zahájí ve středu v pražském kině Lucerna snímek Hannah Arendt.

Foto: ČTK

Vlastimil Brodský ztvárnil hlavní roli ve filmu Jakub lhář, který bude na festivalu též k vidění.

Článek

Jedná se o příběh německé filozofky, která vstoupila do povědomí veřejnosti kontroverzní sérií reportáží o procesu s nacistickým pohlavárem. Původně měla divákům snímek osobně představit režisérka Margarethe von Trotta, ta se ale z důvodu nemoci slavnostního zahájení festivalu nezúčastní. Bude přítomen herec Axel Milberg, který v tomto díle ztvárnil jednu z hlavních rolí, konkrétně manžela známé filozofky.

Do 20. října pak festival nabídne v kinech Lucerna a Atlas na tři desítky snímků z aktuální filmové tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska.

Hlavní sekce Generace Y uvede snímky přinášející výpověď o radostech i strastech života generace narozené v 80. a 90 letech, sekce Das Filmest Spezial představí filmy, které zpracováním či tématem vynikají nad ostatními, Die Doku již tradičně uvede výběr z aktuální dokumentární tvorby.

Sekce nadace DEFA přinese archivní perly adaptací literárních děl jako například příběh Tilla Enšpígla, satiru na motivy románu Heinricha Manna Poddaný anebo Goya. Pověstnou třešničkou na dortu pak bude Jakub lhář, ve kterém titulní roli ztvárnil Vlastimil Brodský. Který za ni získal Stříbrného medvěda Berlinale.

Následně se festival přesune do brněnského kina Art, kde bude pokračovat od 23. do 27. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám