Hlavní obsah

RECENZE: Znovuzrození Paula McCartneyho

Právo, Jaroslav Špulák

Nové album bývalého člena liverpoolských Beatles Paula McCartneyho má charakteristický název. New je „nový“, a takto pojmenovaná čerstvá písničková kolekce skutečně představuje jakési umělcovo znovuzrození.

Foto: ČTK/AP

Paul McCartney zvládl nové album na výbornou.

Článek

Jestliže se na svých minulých deskách zabýval kytarovou nostalgií (Memory Almost Full z roku 2007) nebo vzpomínkami na starší kolegy (Kisses On The Bottom z roku 2012), tentokrát se vydal na cestu dobrodružnou a pro okolí překvapivou.

Deska New je totiž složena z písniček několika barev. Šedesátá léta a atmosféru skladeb Beatles přibližuje titulní skladba, On My Way To Work voní po období rozpuku britpopu na přelomu osmdesátých a devadesátých let, Queenie Eye je cítit po za každou cenu melodickém a rockově provokativním glam rocku sedmdesátých let, Appreciate evokuje psychedelickou exhibici alternativního rocku, Everybody Out There je countryově laděná a I Can Bet se zase vrací do šedesátých let, ale spíše k tvorbě o poznání rockovější, než jakou přinášeli Beatles. Chtělo by se napsat, že to jsou spíš Rolling Stones.

Foto: Universal Music

Obal alba Paula McCartneyho

New je album, které je v rámci McCartneyho sólové tvorby zřejmě nejbarevnější ze všech. Velkou zásluhu na tom evidentně mají jeho producenti, kteří přišli do studia z různých koutů hudebního světa. Mark Ronson pracoval mimo jiné s Amy Winehouseovou, Paul Epworth s Adele, Ethan Johns s rockovými Kings Of Leon a Giles Martin je syn George Martina, který se tenkrát staral o Beatles.

Dvanáctka skladeb na desce je chuťově pestrá jako výběr z nejlepších hroznů v celém kraji. McCartney se v době životní i umělecké zralosti rozhodl povolit uzdu nápaditosti a pustil se do práce, ve které zřejmě proměnil ve skutečnost své sny.

Možná to není znovuzrození, možná je to naopak poslední výkřik. Bez ohledu na to, jaká je skutečnost, je to ale nahrávka chlapa, který je bytostný muzikant a skutečný umělec. Tahle deska je totiž moc dobrá. Zábavná, voňavá a příjemná.

Paul McCartney: New
Universal Music, 46:09

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám