Hlavní obsah

Pro kritiky je Blanchettová jasnou favoritkou na Oscara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasnou favoritkou na zisk Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli v roce 2014 je australská herečka Cate Blanchettová, a to za svůj výkon ve filmu Jasmíniny slzy. S odvoláním na filmové kritiky to napsal zpravodajský server BBC.

Foto: Bioscop

Cate Blanchettová ve filmu Jasmíniny slzy

Článek

Komediální drama Woodyho Allena vypráví o důsledcích, které mohou nastat, když lidé zavírají oči před realitou a pravdou, kterou nechtějí vidět, tvrdí distributor filmu. Hlavní hrdinka Jasmine v podání Blanchettové je elegantní, okouzlující a zhýčkaná dáma, která se musí vypořádat se ztrátou bezstarostného života.

Foto: Mark Coote, Reuters

Cate Blanchettová na červeném koberci

„Strhující výkon”, „Je dokonalá”, „Zastiňuje ostatní herce”, „Dává tomuto lehkému dramatu elektrizující náboj”, „Podává naprosto ohromující výkon”, „K tomu, aby ji někdo (v oscarovém klání) porazil, by se musel objevit nějaký zázračný výkon,” citovala BBC z reakcí filmových kritiků v britském tisku.

Hlavní postava Jasmine (Cate Blanchettová) je pohledná stárnoucí dáma, která si zvykla na život v luxusu a přetvářce, jak se (podle ní) sluší na manželku bohatého muže. Manžel však najednou není a neuvěřitelně rozmazlená fiflena Jasmine se vydá za chudou sestrou, protože nemá kde bydlet. Hned jak dorazí, rozdává jízlivé šťouchance.

Málo humoru

Film Woodyho Allena překvapivě obsahuje velmi málo humorných scén. Cate ale v hlavní roli skutečně exceluje, a tak Jasmíniny slzy nelze odsoudit jako nepovedený film. Naprosto bravurně vystihla gesta a mluvu namyšlené povrchní osoby, která celý život hraje komedie, aby ulovila bohatého sponzora. Přetvářka je jediný způsob, jak dokáže s muži jednat.

Slavnostní vyhlášení a předávání prestižních filmových cen Americké filmové akademie se příští rok v Los Angeles uskuteční 2. března. Blanchettová získala v roce 2005 Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli, které se ujala ve filmu Letec. Uznání kritiků si získala i jako hrdinka ze snímků jako Hobit: Neočekávaná cesta, Indiana Jones a Království křišťálové lebky či Robin Hood.

Reklama

Výběr článků

Načítám