Hlavní obsah

Olmer začal natáčet film Bony a klid II

V soukromém bytě v Praze 7 se ve čtvrtek ozvala první klapka filmu Bony a klid II. Režisér Vít Olmer tak začal podle vlastního scénáře natáčet pokračování snímku, jehož příběh poukazující na nezákonné, a přesto totalitním režimem přehlížené kšeftování s tuzexovými poukázkami zvanými bony přilákal v roce 1987 do domácích kin 2,7 miliónu diváků.

Článek

V komedii, jejíž scénář prý Olmer osmkrát přepisoval, se objeví herci známí z této „vekslácké balady” v čele s Romanem Skamene. Novici budou Jakub Prachař a Česká Miss 2013 Gabriela Kratochvílová, ale diváci v pokračování uvidí opět například Veroniku Jeníkovou, Josefa Nedorosta, Jana Potměšila, Miloslava Kopečného a Františka Švihlíka.

Autor scénáře „jedničky” Radek John, který ji napsal se znalostí problematiky a dobových reálií, když mezi překupníky valut pronikl při své reportérské praxi, se na pokračování nepodílel. Opět však má zaznít hudba skupiny Frankies Goes to Hollywood, i když prý určitě nebude za symbolickou korunu jako tehdy. Producentem snímku je společnost Nogup agency, premiéra je plánována na jaro příštího roku.

Podvody a kšeftíky nekončí

Diváci ve filmu uvidí, kde po listopadu 1989 skončila partička někdejších veksláků, kteří zájemcům před prodejnami Tuzexu prodávali bony – poukázky do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím. Dozvědí se, že už jsou dávno z vězení venku a přizpůsobili se. „Najdeme je všude tam, kde se dají jako kdysi vydělat rychlý prachy, tedy u kšeftíků, podfuků, úplatků a dotací. A do nich nechtěně spadne Martin, který přijíždí z malého města do Prahy sehnat peníze,” řekl Olmer k příběhu.

Jeden z prvních záběrů líčil právě scénu, když se setká s Bínym (Roman Skamene v nezbytném kloboučku), který ho pozve do svého bytu. Podle Olmera se všichni ze „staré gardy” na pokračování těšili. „Veksláci nevyhynuli, jsou z nich podnikatelé, kmotři i politici, šmelina kvete dál a za každého režimu,” dodal režisér, který chce, aby výsledkem byla lehce ironická krimikomedie. Inspirací mu byl i zážitek, když bývalého veksláka potkal před restaurací v centru Prahy, jak špatnou mezinárodní hatmatilkou zve turisty dovnitř s jídelníčkem v ruce.

„Když jsme to dělali ještě za totáče, bylo to s chutí a s nadšením. Ve vzduchu byl už cítit ten konec komunismu,” řekl Skamene, který se se stejnou vervou teď pustil do pokračování.

Reklama

Výběr článků

Načítám