Hlavní obsah

RECENZE: Maďarská mafie s pokáním ve štítu

Právo, Jiří Kříž
Praha

S velikou slávou a s houfem hereckých i jiných celebrit v hledišti otevřeli protagonisté Studia DVA ve středu na pražském Václavském náměstí v paláci Fénix - vstal tak z popela sál někdejšího kina Blaník hned pod sochou sv. Václava - Novou metropolitní scénu.

Foto: Archiv Studia DVA Praha

Ivana Chýlková a Jan Potměšil – maďarští mafiáni Enike a Ištván.

Článek

Patrik Hartl napsal a nastudoval pro tu slavnostní příležitost Hlavu v písku. Měla světovou premiéru a z hereckých osobností, na které se v létě chodí třeba na Vyšehrad, se blýskli v mafiánské komedii Ivana Chýlková, Jan Potměšil a Jana Stryková.

Schovávaná v kukuřici

Hartla inspirovala zpráva ČTK, ve které zpravodajové zachytili podivné účtování podvedených zbohatlíků v Maďarsku. Šest mafiánů za živa zahrabali – možná v upomínce na turecké vpády – po hlavu do písku v kukuřičném lánu. Našli je tam až při sklizni.

To by se u nás samozřejmě stát nemohlo. Zločinci v Česku se navzájem popravují humánněji. Na koho nezbude odstřelovač s kulkou, toho maximálně zaletují do sudu s kyselinou a pohřbí do přehrady. Inu tuneláři, lobbisté, kmotři a politici to mají všude ve východní Evropě přibližně stejně těžké. Ale do té části kontinentu my přece nepatříme, že?

Hartl zúžil syžet na osud manželské dvojice Enike (Chýlková) a bosse Ištvána (Potměšil). Do života se jim plete mladá, příkladně jalová až telecí hvězdička Tara (Stryková). Na rozdíl od reality příběh ale nekončí Ištvánovou smrtí v kukuřici. Odsedí si část trestu a po útěku příkladně kajínkovském vydá se i s milovanou ženou na dráhu programového bezdomovce.

Tedy, mezi námi, to už by se nemohlo stát ani v Maďarsku. Konec obou je nicméně potupný. Vybudují si útulné hnízdečko lásky v kontejneru na odpadky, ale o Vánocích je při odvozu sešrotují. Stanou se ovšem národními hrdiny, fetišem soucitu lidí, politiků i církve svaté...

Chýlková s Potměšilem, to je gejzír temperamentního, ani v jediné scéně nehandicapovaného herectví. I potvora přece může být světice a mafián nositelem něžné lásky. Nebe se nad nimi smiluje a z pekla i z ráje jim umožní potkat se aspoň v očistci, kde beztoho skončíme všichni.

Vyzvání na cestu

Ještě zmínka o perfekcionistických kostýmech Simony Rybákové. A pokud se nám ještě nevštípilo jméno Marko Ivanović (hudba), pokusme se o to. Originalita, invence, ale i skvělá aranžmá; připomínám jen jeho čerstvou Baladu pro banditu v Pardubicích.

Na divadelní mapu si zanesme novou, i když samozřejmě ne tak docela, scénu. Metropolitní. Začala velkoryse: tři tisíce vstupenek věnovala divákům bezplatně na rozjezd minulý týden. Má ale víc než šest stovek sedadel a v zádech konkurenci divadel ABC, Rokoka, Komedie, Kalichu, Bez zábradlí, Radka Brzobohatého, Vinohrad... Odvaze sluší se ale držet palce.

Nová metropolitní scéna Studia DVA Praha – Patrik Hartl: Hlava v písku. Režie Patrik Hartl, hudba Marko Ivanović, scéna Adam Pitra, kostýmy Simona Rybáková. Světová premiéra 18. září 2013.

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám