Hlavní obsah

Jubilejní Fresh Film Fest bude v Praze od 28. srpna do 1. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímky britského provokativního režiséra Alana Clarka a retrospektivní přehlídka herečky, režisérky a představitelky berlínské filmové školy Angely Schanelecové bude součástí 10. ročníku festivalu Fresh Film Fest. Schanelecová bude i členkou poroty tohoto mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů, který se uskuteční od 28. srpna do 1. září v Praze.

Foto: Fresh Film

Film Terrence Malicka To the Wonder s Benem Affleckem a Javierem Bardemem

Článek

„V pěti dnech představíme tuto produkci a v nesoutěžním programu uvedeme distribuční premiéry i portréty filmařských osobností. Přivítáme hosty ze zahraničí a divákům nabídneme vzdělávací programy,” řekla novinářům v Praze ředitelka přehlídky Radka Weiserová.

V programu se objeví nový snímek Terrence Malicka, kontroverzní dokument Google and the World Brain o plánu této společnosti vybudovat největší knihovnu, který měl letos premiéru v Sundance, i mladý Tim Roth jako skinhead v televizním projektu Made in Britain z roku 1983. Podle organizátorů jde o filmy, které nelze jinak vidět, provokují, inspirují k diskusím a vymykají se běžné produkci.

Pětidenní maratón se uskuteční v Kině 35 Francouzského institutu, v obou sálech kina Světozor, ve Studiu Béla Maďarského kulturního institutu, v Biu Ponrepo, zdarma na FAMU a v letním kině v Riegrových sadech. Koncerty i DJs party ovládnou Klub Illusion na Vinohradské třídě. Celkem uvedou 140 snímků vybraných z 1500 titulů. Více je na www.freshfilmfest.net.

Tématem je fanatismus

Hlavní programovou sekci charakterizuje téma fanatismu. A to jak ve smyslu značícím pozitivní umanutí a horlivostí, tak i negativní posedlost nějakou myšlenkou, vysvětlil umělecký ředitel Jan Stehlík. Základem bude kolekce snímků Alana Clarka, u něhož začínali herci jako Tim Roth, Gary Oldman a Ray Winstone. Podle dramaturga Michala Hogenbauera inspiroval spisovatele, herce a režiséry včetně Paula Greengrasse, Stephena Frearse a Dannyho Boyla.

Nesoutěžní sekce Bright Future se zaměří na první či druhé celovečerní filmy, které získaly ocenění na festivalech. K nejzajímavějším patří sci-fi horor Antiviral od Brandona Cronenberga (syn slavného režiséra), který měl loni premiéru v Cannes, i švédské drama Eat Sleep Die režisérky Gabriely Pichlerové, která před třemi roky vyhrála na Fresh Film Festu studentskou sekci.

Nesoutěžní část Break Rules uvede experimentální tituly, mezi nimi nový opus Terrence Malicka s názvem To the Wonder s Rachel McAdamsovou, Benem Affleckem, Olgou Kurylenkovou a Javierem Bardemem. K půlnočním lákadlům bude patřit thriller Killer Joe o drogovém dealerovi od režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla, Kriminálka Las Vegas). Do konfrontace hraných a dokumentárních studentských filmů bylo vybráno 21 snímků z Austrálie, Izraele, USA, Velké Británie, Finska, Polska, Argentiny, Švýcarska, Mexika, Rumunska a Česka (Ponorná řeka didaktiky Tomáše Polenského z FAMU).

Reklama

Výběr článků

Načítám