Hlavní obsah

Burian: Musím se poradit s vedením, co bude dál

Jan Burian, který má znovu nastoupit jako šéf Národního divadla, si není jistý, co bude dál. Prohlásil, že se musí poradit se zaměstnanci, zda a jak budou spolupracovat.

Foto: Milan Malíček , Právo

Jan Burian

Článek

„ND je dnes ráno v jiném stavu, než bylo ND včera v 8.00. Nemá vedení opery, činohry a většinu hereckého souboru. Vážím si postoje pana premiéra. Musím se ovšem poradit s odstoupivším vedením ND, zda – a za jakých okolností – je ochotno v práci pokračovat. Poradím se také s garanční radou. Poté se k celé věci vyjádřím. Doufám, že ND přestane být do budoucna rukojmí politiků,” uvedl v pátek Burian.

Soubor ND je v současnosti v troskách a někteří herci se možná nevrátí.

„Svou výpověď rozhodně nestáhnu. Jak už jsem řekl, odvolávání ředitelů ND tímto způsobem se nestalo poprvé a nejsou žádné záruky, že nepřijde někdo jiný, kdo se zachová podobně. To se musí řešit nějak zásadně. Nevím jak, ale je na čase dát najevo, že to už dál nejde. Je to obecný problém české kultury,“ řekl herec Ondřej Pavelka.

„Nestahuju své rozhodnutí, počkám si na hlasování o důvěře vládě. Dokud je tam Balvín a Rusnok, mám pocit, že vláda odborníků se zvrhla v bandu čističů. Moje rozhodnutí není jen proti Balvínovi, je to obecně proti politické zvůli,” odpověděl podobně Richard Krajčo.

Miroslav Donutil prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas, že „nastal bod, kdy je třeba odejít a cítí to jako bytostnou potřebu”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Balvín před Kramářovou vilou.

Ministr kultury Jiří Balvín uvedl v pátek ve svém tiskovém prohlášení: „Snažil jsem se nastavit běžné trendy při obsazování vrcholných manažerských funkcí i v oblasti kultury, tedy provést výběr na základě výsledků veřejného výběrového řízení. Kulturní fronta si to nepřeje a chce i do vrcholných manažerských funkcí obsazovat osoby ze svého středu. Odvoláním pana docenta Buriana v den jeho jmenování jsem chtěl zabránit krokům a změnám, které by mohly být nevratné. Jak už řekl i pan premiér, kulturní fronta ale požaduje, aby byl kandidát vybrán z jejich středu.”

„Budu s maximální pozorností sledovat veškeré kroky ředitele Národního divadla a požadovat předložení koncepce rozvoje Národního divadla na období jeho šestiletého mandátu,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám