Hlavní obsah

V Mostě díky sympoziím přibyly už tři desítky soch

V Mostě díky sympoziím přibylo už více než 30 soch. Některé jsou ze dřeva, většina z pískovce. Uvedla to mluvčí města Alena Sedláčková. Letošním tématem pětice tvořících umělců je Krajina duše. Svá díla dokončují v areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie, veřejnosti je představí o víkendu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

V Mostě vrcholí pátý ročník sochařského sympozia, jehož tématem je letos Krajina duše.

Článek

Z pěti ročníků sochařských sympozií a jim předcházejícího nultého ročníku Most získal celkem 25 pískovcových a osm dřevěných soch. "Sochy z předchozích ročníků jsou na různých místech ve městě - některé zůstávají přímo v areálu u přesunutého kostela, kde výtvarníci pracují, další najdete třeba před divadlem, nedaleko bývalého internátu, například socha sýra stojí u budov, kterým se v Mostě říká U Třech sýrů," uvedla mluvčí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

V areálu přesunutého děkanského kostela svá díla tvoří pětice výtvarníků.

Při jednom z ročníků nepoužívali sochaři pískovec, ale dřevo. Dřevěné sochy město umístilo do různých budov, například do budovy magistrátu, základní umělecké školy nebo střediska volného času.

Kde skončí výtvory pěti sochařů letos, zatím není jasné. "Máme vybráno asi 17 míst, na která by pak sochy mohly přijít, ale rozhodnuto, která z nich to budou, ještě není," dodala Sedláčková.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Plastiky umělů najdou uplatnění na různých místech města.

Pětice sochařů od poloviny července pracuje v okolí přesunutého kostela na pěti pískovcových sochách. Tři z nich, Karel Gyurjan, Pavel Špelda a Josef Zedník, se účastnili už předchozího ročníku. Jitka Křivancová v Mostě tvořila v roce 2007, poprvé je účastníkem sympozia Milan Bezaniuk.

Nejhezčí sochy vyberou svými anketními hlasy návštěvníci festivalu Folkový Most. Tam v sobotu vystoupí například Pavel Dobeš či kapela Fleret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám