Hlavní obsah

Schránka z Radhoště vydala jen knihu a plakát

Právo, Jiří Tomaškovič

Velké očekávání, chvíle napětí a nakonec mírné zklamání. Tajemná schránka, která se našla při rekonstrukci pískového podstavce sousoší Cyrila a Metoděje na Radhošti v Beskydech, vydala pouze knihu a plakát. „Jsem ve svých nadějích trpce zklamán,“ řekl krátce po otevření plechové schránky předseda Matice radhošťské Drahomír Strnadel.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Vedoucí muzea Novojičínska ve Frenštátě Alena Figarová a předseda Matice radhošťské Drahomír Strnadel při otevírání schránky.

Článek

„Domníval jsem se, že ve schránce bude alespoň nějaký dopis od autora sousoší Albína Poláška nebo dobové mince či tisk,“ doplnil Strnadel.

Absenci dopisu si praneteř frenštátského rodáka a uznávaného umělce Poláška Radmila Hnilicová vysvětluje tím, že autor sochy o vkládání schránky do podstavce neměl tušení. „Ten podstavec můj strýc vůbec nedělal. To je práce nějakého kameníka. On dělal jenom tu sochu. Kdyby věděl, že se tam dává nějaké pouzdro, určitě by tam něco osobního vložil,“ řekla Hnilicová, která se v roce 1931, kdy sochu na Radhošti instalovali, narodila.

Oba nalezené a vodou poškozené materiály prozkoumají historikové. Pokud se ale nenajdou další dokumenty, nebude podle vedoucí frenštátské pobočky Muzea Novojičínska Aleny Figarové zřejmě potřeba knihu ani plakát restaurovat.

„Materiály, které jsme nalezli, už máme v našem muzeu – jak litografický plakát z roku 1931, tak knihu O památném Radhošti, kterou k této příležitosti napsal František Horečka,“ řekla Figarová, která také doufala ve větší objev.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

„Očekávala jsem aktuální kronikářský zápis o té události. Existuje sice listina, v níž Polášek věnuje své sousoší Matici radhošťské, ale ani kopie té listiny ve schránce asi není,“ doplnila Figarová.

Schránka se do podstavce sousoší na Radhošti zase vrátí. Bude ale měděná a obsahovat bude kopie nalezených dokumentů a veškerou dokumentaci o rekonstrukci pomníku.

„Určitě by tam neměly chybět například fotografie,“ připojila Figarová. Kdy se schránka pod sousoší Cyrila a Metoděje vrátí, ještě jasno není, určitě to ale bude do 7. září. To už socha musí být na svém místě, protože na Radhošti bude sloužit mši kardinál Dominik Duka.

Renovace bronzové sochy a pískovcového podstavce vyjde zhruba na 140 tisíc korun, 50 tisíc poskytly Životice u Nového Jičína, zbytek hradí Matice radhošťská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám