Hlavní obsah

Olgu Havlovou připomíná kniha i řada akcí

První českou polistopadovou první dámu připomíná knížka Síla věcnosti Olgy Havlové. Publikace vychází k jejím nedožitým osmdesátinám, které by oslavila 11. července. Česká pošta pak k výročí připravila speciální korespondenční lístek. V pasáži pražského paláce Lucerna je k vidění putovní výstava fotografií. O paní Olze vznikne také dokumentární film. Jednotlivé akce představili novinářům zástupci pořádajících institucí.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Olga Havlová v roce 1990

Článek

První manželka někdejšího prezidenta Václava Havla se narodila v roce 1933 v početné rodině. Vyrůstala na Žižkově. Vyučila se v Baťově továrně. V 50. letech vystřídala řadu zaměstnání. V 60. letech pracovala v Divadle Na Zábradlí, kde byl i Havel. Za něj se provdala v roce 1964. Za normalizace po boku svého muže aktivně působila v disentu. Počátkem roku 1990 jako první dáma založila Výbor dobré vůle, o dva roky později nadaci na pomoc postiženým a znevýhodněným. Zemřela po těžké nemoci v roce 1996.

„Paní Olga byla výjimečná zejména tím, že byla svobodomyslná. Ona sama milovala svobodu a přála ji i druhým lidem. To byl rys toho rozdávání. Ona jednou rukou dostávala, druhou rozdávala. Byla to její povaha. Měla skutečně hluboký vztah k těm, pro které pracovala. Nebyla to žádná povrchní žena, která bude hladit děti po hlavičkách v dětském domově. Nic podobného jsme u ní nikdy nezažili,” řekla ředitelka Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové Milena Černá. Podle ní Havlová „uskutečnila velkou změnu pro postižené, staré, nemocné či umírající” a svou činností se stala vzorem pro charitativní organizace.

Osobnost Olgy Havlové má přiblížit kniha, která by měla být od čtvrtka k dostání v e-shopu Knihovny Václava Havla a ve vybraných knihkupectvích. Publikace navazuje na vydání z roku 2008, je ale mnohem širší. Čtenářům se tak do ruky vůbec poprvé dostává dopis Václava Havla otci poté, co se s Olgou bez vědomí rodiny oženil. První kapitola obsahuje vzpomínky přátel a spolupracovníků, druhá se věnuje Výboru dobré vůle, třetí pak aktivitám i recesistickým akcím v době normalizace. Nechybí snímky od Havlova bratra Ivana a jeho ženy Dagmar, nedávno zesnulého herce Jana Kašpara a dalších fotografů. Většina dosud nebyla publikována.

Kaleidoskop vzpomínek

„Není to souvislé čtení, není to román, není to životopis. Je to kaleidoskop názorů a vzpomínek z různých stran. Doufám, že se v něm osobnost Olgy Havlové zrcadlí,” řekla Anna Freimanová, která sborník uspořádala. Knihu ve středu pokřtili Havlův bratr Ivan s manželkou Dagmar, vdova po Janu Kašparovi a Černá.

Křest má za sebou také korespondenční lístek s podobenkou někdejší první dámy. Stojí 15 korun a pošta jich vydává 4500. Na předtištěné známce je pak speciálně vyšlechtěná růže s názvem Olga Havlová.

V pasáži pražské Lucerny je k vidění výstava fotografií Bohdana Holomíčka. Na 12 panelech jsou snímky ze života Olgy Havlové. V novém školním roce začnou putovat po středních školách. Expozice by se měla přesunout i do USA. V pátek se také začne natáčet nový dokument o Olze Havlové. Připraví ho režisér Miroslav Janek. Česká televize by film měla odvysílat příští rok v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám