Hlavní obsah

RECENZE: Beady Eye by chtěli oživit kytarové „devadesátky“

Novinky, Stanislav Dvořák

Britská kytarovka Beady Eye chce svět přesvědčit druhým albem, že kapela vzniklá na troskách Oasis kolem Liama Gallaghera má ještě stále co říct.

Foto: Sony Music

Beady Eye vydávají své druhé album. Zleva Andy Bell (kytara), Liam Gallagher (zpěv), Gem Archer (kytara), Jay Mehler (baskytara) a Chris Sharrock (bicí)

Článek

Beady Eye se zformovali v roce 2009, když se Liam Gallagher, Gem Archer a Andy Bell rozhodli, že nemá cenu skončit s muzikou jen kvůli Noelu Gallagherovi, který Oasis definitivně opustil. Přidali se další a skupina vydala debut Different Gear, Still Speeding (2011). Deska BE má potvrdit, že na to ještě mají, i když všichni tušíme, že sláva let devadesátých se vrátit nemůže.

Nápadná je na desce přidrzlá dikce frontmana, která samozřejmě připomene Oasis, kdysi slavnou skupinu, dnes už mlhavou vzpomínku z historie hudebního průmyslu, jehož vývoj se řítí vpřed šíleným tempem.

O strhujícím albu tak úplně hovořit nelze, Beady Eye se daří některé riffy, které pak velmi dlouho opakuje, a písně mají nápadně často až příliš táhlá zakončení, směřující do nikam. Ty se snaží obohatit jakoby psychedelickými efekty, nicméně ne vždy to stačí.

Ne příliš tvrdá a pomalá deska má svoje kouzlo pro fandy Oasis, zpěv nakonec zní docela příjemně až ukolébavě. Chybí tu ovšem velký hit, to je zjevné.

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám