Hlavní obsah

Režisér Kim Ki-duk s filmem o incestu přes cenzuru neprošel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenami ověnčený jihokorejský režisér Kim Ki-duk, který v minulosti navštívil i karlovarský festival, musel vystříhat scény ze svého nového filmu Möbius, který se točí kolem incestu - v původní podobě ho místní cenzoři prakticky zakázali, napsala agentura AFP.

Článek

Möbius líčí zničení rodiny incestními sexuálními touhami a je zatím posledním filmem Kim Ki-duka od Piety, za kterou režisér získal na posledním filmovém festivalu v Benátkách hlavní cenu – Zlatého lva.

Korejský úřad pro klasifikaci filmů udělil Kim Ki-dukovu snímku označení „omezené promítání“, což se prakticky rovná zákazu, protože film s touto nálepkou nechce promítat žádné jihokorejské kino. Úřad označení zdůvodnil obsahem „škodlivým pro mladistvé“, který je prý také „neetický a asociální“.

Jednapadesátiletý Kim v prohlášení uvedl, že nechtěl vystříhat ze svého filmu vůbec žádnou scénu, ale neměl na vybranou, pokud chtěl dostat svůj snímek k domácímu publiku.

„Je mi z toho smutno, ale bylo to nevyhnutelné. Nemohl jsem ignorovat mínění herců, hereček a dalších členů štábu, kteří toužili po uvedení filmu v jihokorejských kinech,“ dodal.

Reklama

Související články

Kim Ki-duk: Znovu jsem nalezl sebedůvěru

Do Karlových Varů přijel jihokorejský režisér Kim Ki-duk už v neděli. Dosud o sobě nedal moc vědět. Nepřál si focení s nikým z vedení festivalu, ubytoval se...

Výběr článků

Načítám