Hlavní obsah

Po schodoch bez kytar. Richard Müller představil nový vokální projekt

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richard Müller natáčí novou desku bez kapely. S vokalisty, kteří si říkají Fragile, přepracovává své hity do a cappella verzí, které vyjdou na albu Hlasy, a bude následovat i stejnojmenné turné.

Richard Müller a Fragile - Po schodoch (Projekt Hlasy)Video: Vis-a-vis Production

 
Článek

„Oslovil jsem Braňa Kostku a ten souhlasil. Upřímně se přiznám, že jsem si to představoval mnohem jednodušeji, a opak je zatím pravdou. Tak těžkou práci jsem za třicet let ve své kariéře nezažil. Zpívat s hlasy znamená, že tam nejsou žádná kytarová ani jiná sóla. Ale jinak je to velmi příjemná práce, skvělí lidé a Braňo Kostka je výtečný kapelmajstr,” řekl Richard Müller o spolupráci se skupinou Fragile, kterou tvoří zpěváci Braňo Kostka, Soňa Norisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Jana Golisová, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík.

„Je to pro nás velká výzva. Všichni ve skupině máme Richardovu hudbu moc rádi, a i když je tento projekt opravdu hodně náročný a pracný, moc se na něj těšíme,” uvedl Braňo Kostka.

Připravované písně (jako první představili hit Po schodoch) pocházejí z Müllerova repertoáru, ovšem připravit a cappella verzi je téměř jako vymyslet novou píseň.

Od září koncerty 

Richard Müller již od 80. let nahrává inteligentní populární hudbu s velkým důrazem na texty a svérázný rockově-šansonový pěvecký projev. Jeho nahrávky Po schodoch, Štěstí je krásná věc či Baroko už patří do zlatého fondu.

Müller se narodil v roce 1961. Počátkem 80. let pracoval jako hudební novinář a studoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě. První písničku Rádio nahrál se skupinou Burčiak. Byl také členem legendární skupiny Elán. S vlastní skupinou Banket vydal album Bioelektrovízia (Po schodoch). Další alba se jmenovala Druhá doba?! a Vpred?. Pak Müller nastartoval velmi úspěšnou sólovou dráhu. Jeho popularita v ČR byla tak velká, že postupně začal zpívat i česky.

V devadesátých letech vydal např. desky Neuč vtáka lietať, 33, L.S.D., Nočná optika a Koniec sveta. V roce 2000 vyšlo album s texty Michala Horáčka – Richard Müller a hosté a o rok později 01. S americkými muzikanty natočil neméně úspěšný Monogamný vzťah a poté třeba album 44.

Hlasy Tour

14.9 SVĚTLOV

15.9. OLOMOUC

16.9. OSTRAVA

19.9. ŠUMPERK

20.9. BOŽEJOV

22.9. BRNO

1.10. PRAHA

2.10. TEPLICE

3.10. KARLOVY VARY

6.10. PARDUBICE

26.10. PŘÍBRAM

27.10. LIBEREC

29.10. PLZEŇ

30.10. ČESKÉ BUDĚJOVICE            

3.11.  ZLÍN

Turné po ČR a SR se odehraje v rozmezí od září do listopadu. Z českých měst jsou zatím naplánované koncerty ve Světlově, Olomouci, Ostravě, Šumperku, Božejově, Brně, Praze, Teplicích, Karlových Varech, Pardubicích, Příbrami, Liberci, Plzni, Českých Budějovicích, Zlíně a v Hodoníně. Podrobnosti na www.muller.sk.

Reklama

Výběr článků

Načítám