Hlavní obsah

Richard Krajčo: Deštivé dny považuji za divadelní zázrak

Právo, Aleš Honus

Na pátém ročníku ostravského divadelního festivalu Dream Factory budou příští čtvrtek uvedena dvě představení inscenace Divadla Ungelt Deštivé dny. Richard Krajčo v ní hraje v roli policisty Dennyho, za kterou obdržel Cenu Thálie. Obě představení, která se uskuteční v prostorách Divadla Petra Bezruče, byla během dvou hodin vyprodána.

Foto: Marie Krbová

Richard Krajčo v Deštivých dnech

Článek

Jaké to je vracet se po tak dlouhé době na jeviště divadla, kde jste ve svém prvním angažmá prožíval své první herecké úspěchy?

Já se na to hrozně těším, protože v Divadle Petra Bezruče jsem začínal a pak jsem odešel rovnou do Národního divadla do Prahy. A na festival Dream Factory se těším i proto, že vezu inscenaci, která patří k tomu nejlepšímu, co jsem mimo Ostravu vytvořil a přijedeme se s ní tak trochu i pochlubit.

Snažíte se od svého odchodu vracet do Ostravy jako divák, nebo na to nezbývá čas?

Ten čas na Ostravu mám bohužel pouze virtuální přes noviny a internet. Sleduji, co se v Ostravě děje, ale času na návštěvu divadla se mi bohužel nedostává. Já v posledních letech do Ostravy a do Havířova jezdím už jen kvůli zkouškám s kapelou. Což mne mrzí a možná to někdy napravím, ale momentálně je situace taková.

Sedm let je velmi dlouhá doba. Objevily se za tu dobu nějaké nabídky na hostování v Ostravě?

Je pravda, že občas se něco vynořilo, ale není to skloubitelné s mými dalšími aktivitami. Já dělám divadlo spíše pro radost a všechno plánuji hodně dopředu, aby to nezasahovalo do plánů se skupinou, které jsou pro mne prioritní. Představa, že bych jezdil pravidelně na představení do Ostravy, je pro mne v tuto chvíli nereálná.

O to větší bude vzácnost, že vás ostravští diváci v Ostravě uvidí a zrovna v Deštivých dnech, kde hrajete spolu s Davidem Švehlíkem. Čím je podle vás toto představení výjimečné?

Je to poněkud drsný příběh dvou kamarádů, kteří spolu dojdou ke zlomovému životnímu bodu. Oba vyprávějí stejný příběh ze svého úhlu pohledu. Jsou to policisté a každý z nich se staví k životu odlišným způsobem. Jeden je Ir a druhý je Ital, což samo o sobě dává postavám charakter. Myslím, že nepřeháním, když řeknu, že je to velmi silný a emotivní příběh, u kterého ženy pláčou a chlapi zatlačují slzy.

Co mne na té inscenaci také fascinuje, jsou minimální kulisy - pouze dvě židle a prázdný prostor. To, jakým způsobem je hra napsaná a jak ji uchopil režisér Janusz Klimsza, považuji za divadelní zázrak.

Jak se vám líbí program festivalu Dream Factory?

Organizátoři letos vybrali opravdu výborné a velmi oceňované inscenace, takže diváci se mohou těšit nejenom na Deštivé dny, ale i další skvělé tituly a velmi zajímavé herecké osobnosti. Mrzí mne, že přijedu pouze na ta dvě přestavení a hned zase odjedu, protože mám v tom týdnu čtyři koncerty s kapelou a nestihnu se na nic podívat.

Jedno ze série vystoupení Kryštofa bude příští sobotu i v Ostravě. Jak budou ty koncerty vypadat?

My jsme nedávno absolvovali osm větších koncertů – čtyři v halách v rámci turné a potom ještě čtyři open-airy, kde jsme vezli celou scénu z „inzerátového“ turné. Cestovala s námi i celá stometrová projekční plocha a výběhová mola. A protože nechceme naše fanoušky ochudit o vizuální zážitek ani přes léto, připravili jsme nový světelný park. Jsme první kapela, která do České republiky přiveze novinku z muzikantského veletrhu ve Frankfurtu. Jde o čtyři čtyřmetrové sloupy osázené LED světelnými panely, které fungují i za denního světla. A určitě přivezeme i nějaké efekty navíc. Řekli jsme si, že když už jsme na našem turné udělali velký krok dopředu, nemůžeme o to připravit ani fanoušky na menších akcích.

Během turné po velkých českých halách jste prozradil, že na podzim zamíříte do klubů. Platí to?

Ano, už máme naplánováno podzimní klubové turné, které bude čítat 18 koncertů, kde se budeme snažit předvést něco podobného jako na zimních stadiónech. Nechceme do těch klubů jen přijet, postavit se a zahrát. Rádi bychom, aby fanoušci, kteří nesehnali vstupenky na vyprodané halové turné, měli podobný zážitek, jen v menším prostoru. Chceme v klubech využít všechny efekty, které jsme používali, nacpat ty stadióny do klubů. Možná to bude o to větší nářez.

Reklama

Výběr článků

Načítám