Hlavní obsah

Čech se dostal do nominací na studentského Oscara

Novinky, Stanislav Dvořák

Český student Jakub Kouřil se dostal s filmem M.O. o osamocené babičce, která si objedná mechanického dědu, do nominací na studentskou verzi amerického Oscara. Celkově bylo nominováno 38 Američanů a také 9 filmařů v cizojazyčné kategorii, oznámila oscarová akademie.

Foto: Český lev

Jakub Kouřil

Článek

Snímek M.O. už získal cenu pro nejlepší studentský film na Českých lvech. Vítězové studentských Oscarů pojedou do Los Angeles na slavnostní vyhlášení, které má proběhnout 8. června v 7:30 večer tamního času v Samuel Goldwyn Theater (Beverly Hills).

V kategorii cizinců bude Jakub Kouřil soupeřit třeba s filmy Erbgut (Liquidation) od Matthiase Zudera z Hamburku, För Sverige i Tiden (King of Sweden) od Švéda Jonase Westboma, Kanyekanye od Jihoafričana Miklase Mannekeho, The Library of Burned Books od Brita Alasdaira Beckett-Kinga, Miss Todd jeho krajanky Kristiny Yee, Parvaneh od Talkhona Hamzavího ze Švýcarska, To Guard a Mountain od Izera Aliua z Norska a Tweesprong (Crossroads) Woutera Bouvijna z Belgie.

Studentský Oscar má stejného pořadatele jako ten "velký" a byl založen už v roce 1972. Kouřil není první Čech nominovaný na tuto cenu. Např. absolventský film Graffitiger režiséra Libora Pixy z FAMU byl nominován v roce 2011.

Film vypráví příběh namalovaného osamělého graffiti-tygra, jehož domovem jsou zdi a fasády pražských domů. Město plné posprejovaných špinavých uliček a zákoutí je divokou džunglí, kde tygr hledá cestu ke své ztracené lásce.

Reklama

Výběr článků

Načítám