Hlavní obsah

Hvězdou karlovarského festivalu bude Oliver Stone

Novinky, Zbyněk Vlasák, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického filmaře, oscarového Olivera Stonea. Stejnou cenu dostane i akademický malíř, Formanův a Vláčilův dvorní kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Festival se bude konat od 28. června do 6. července.

Článek

„Před dvěma týdny jsme s Oliverem Stonem konzultovali v jeho kanceláři v Los Angeles, jak prezentovat jeho práci, a řekli jsme mu, že bychom rádi pokračovali v představování slavných osobností z méně známé stránky,“ uvedl na úterní tiskové konferenci umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Stone začínal jako scenárista, je podepsán pod snímkem Alana Parkera Půlnoční expres (1978). Dostal za něj Oscara i Zlatý glóbus. Podle jeho scénáře natočil Brian De Palma kultovní Zjizvenou tvář (1983), kterou festival k poctě filmaře uvede.

Teprve později se Stone dostává i k režii, která ho však hned vzápětí definitivně proslaví. Jeho vietnamské drama Četa (1986) s Charliem Sheenem, které natočil podle vlastní válečné zkušenosti, se dodnes řadí k nejlepším filmům všech dob nejen v rámci svého žánru. On sám za něj dostal dva Oscary.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška představil vizuální styl a logo 48. ročníku

Stoneovým častým inspiračním zdrojem je moc ve všech podobách. Ať už ta finanční, kterou nejen svou větou „Chamtivost je dobrá“ nejlépe reprezentuje postava Michaela Douglase ve filmech Wall Street (1987) a Wall Street: Peníze nikdy nespí (2010). Nebo moc politická. Sem patří Stoneovy snímky Nixon (1995), W. (2008) i konspiračními teoriemi zatížené JFK (1991) s Kevinem Costnerem, které bedlivě zkoumá nevyjasněné okolnosti atentátu na Kennedyho.

Foto: Profimedia.cz

Charlie Sheen ve čtyřoscarovém válečném dramatu Olivera Stonea Četa

Kromě zmíněné Zjizvené tváře uvede největší tuzemský festival dva díly ze Stoneova nového dokumentárního cyklu The Untold History of the United States (Skrytá historie Spojených států), který se zaměřuje na společenské události, jež byly ve své době médii podceněny, ale přesto zásadním způsobem utvářely americkou historii v průběhu 20. století.

Třetím uvedeným titulem bude historický velkofilm Alexander Veliký v nové autorské podobě, kterou budou mít návštěvníci MFF Karlovy Vary možnost vidět jako první v Evropě. Hvězdný americký filmař zároveň povede svůj master class.

I Pištěk má doma Oscara

Druhý laureát Křišťálového glóbu, malíř Theodor Pištěk, spolupracoval na filmech největších legend tuzemské kinematografie. „Po dlouhé době se nám podařilo Dódu konečně přesvědčit, že opravdu přispěl ke světovému filmu,“ řekl s úsměvem prezident festivalu Jiří Bartoška.

Svým uměním obdařil Vláčilovy snímky Marketa Lazarová (1967) a Údolí včel (1967). Za návrhy kostýmů k Formanově Amadeovi (1984) dostal Oscara, tento film bude ve Varech pravděpodobně i uveden. Na stejnou cenu pak byl nominován za další Formanův snímek, Valmonta (1989).

Foto: Petr Horník, Právo

Syn slavného otce Theodor Pištěk mladší je sám mimořádnou uměleckou osobností.

Kromě toho je ale bývalý automobilový závodník podepsán třeba pod pohádkou Tři oříšky pro Popelku (1973) a celou řadou dalších snímků všech možných žánrů. A především se sám věnuje výtvarnému umění i mimo svět filmu.

Kromě těchto dvou laureátů organizátoři 48. ročníku oznámili i jméno předsedkyně poroty. Tou bude polská režisérka Agnieszka Hollandová, jež má na kontě tři nominace na Oscara a která naposledy zaujala palachovskou televizní minisérií Hořící keř. Tu budou mít karlovarští diváci možnost poprvé vidět na velkém plátně.

Foto: Petr Horník , Právo

Agnieszka Hollandová začne film o Palachovi natáčet v březnu.

Sama režisérka je známa mimo jiné svým kritickým postojem k festivalům, které se podle ní odcizují divákům. O to může být její porotování zajímavější.

Karlovarský festival rovněž pokračuje v pomoci digitalizaci českých filmových pokladů. Po Marketě Lazarové a Hoří, má panenko letos restaurátoři sáhli po opusu režiséra Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, který mimo jiné zachycuje vesnici padesátých let pod tlakem kolektivizátorů.

Vystoupí Lucie i Pet Shop Boys

V rámci doprovodného programu vystoupí 29. června na prvním veřejném koncertu po mnoha letech skupina Lucie, která nedávno ohlásila svůj comeback, v první polovině festivalu přijedou do lázeňského města bratři Formanové se svým Obludáriem a uvedou čtyři představení. Fanoušci se také mohou těšit na koncert skupiny Pet Shop Boys.

Ceny vstupenek budou i letos stejné: 1000 korun bude stát festival pass na celé trvání akce, studenti zaplatí 700 Kč. Rovněž letos ministerstvo kultury přispělo částkou 30 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám