Hlavní obsah

Ellie Gouldingová zpívala hezky, ale nebyla slyšet

Právo, Jaroslav Špulák

Britská zpěvačka Ellie Gouldingová koncertovala v neděli večer v Praze poprvé. V rámci svého evropského turné k loňskému albu Halcyon přijela do klubu SaSaZu a měla vyprodáno. Dobrá pověst zpěvačky a autorky písniček, která byla v anketě BBC Of Sound pasována na objev roku 2010, slibovala kvalitní zážitek.

Foto: Laura Pavlíková

Ellie Gouldingová na pódiu v SaSaZu

Článek

Ostatně už předskakující americký zpěvák Matthew Koma začal ve velkém stylu. Přestože jeho písničky stály z osmdesáti procent na zvucích z předtočených hudebních i vokálních linek, jejich chytlavost a melodický potenciál, stejně tak vysoko položený hlas zpěváka, vykouzlily nevtíravou a lehce stravitelnou popovou atmosféru. Zpíval třicet minut a v nabídnutém repertoáru by se jistě dva tři nadějné hity našly.

Ellie Gouldingová začala nejistě, jako by byla unavená. Trochu se trápila ve vyšších hlasových polohách, nadto její skoro až dětský hlasový výraz jako by zastihla drobná zdravotní kolize, a tak při zpěvu působila zakřiknutě. K tomu se bohužel přidal problém, který mnohé zaskočil: v některých okamžicích nebyla prakticky slyšet.

Už při druhé písničce v pořadí přišla za zvukařem slečna a požádala ho, jestli by mohl zohlednit, že diváci stojí i za ním. Bezmocně pokrčil rameny a nechal si zavolat chlapíka z ochranky, aby tento napříště zabránil dalším stěžovatelům ve vstupu do technické zóny.

Po chvíli na něho tři další diváci křičeli, aby se nebál a pustil zvuk do reproduktorů hlasitěji. Odpovědí už ale bylo mlčení, ani gesto bezmoci.

Foto: Laura Pavlíková

Ellie Gouldingová nebyla moc slyšet

A tak se Gouldingová na pódiu sice snažila, ale když zpívala klidně, nebyla skoro vůbec slyšet, a když za to vzala, byla slyšet trochu.

Teprve pět posledních písniček základního setu dostalo v reproduktorech přesně takový hlasitostní potenciál, jaký si sál s více než tisícovkou diváků zasloužil. Bohužel pozdě, část přítomných si už předtím vzala do hlavy, že když koncert neslyší, tak si o něm alespoň bude povídat. V SaSaZu proto byly při vystoupení talentované Britky slyšet stovky hlasů.

Gouldingová se prezentovala výběrem ze dvou svých vydaných alb. Stylově ji lze zasunout do škatulky indie pop s velkým vstupem elektroniky zajišťující všechny ty okrasné a aranžérsky dobře vymyšlené zvuky i vokální linky, o které se na pódiu opírala.

Má zajímavý a dosti charakteristický hlas, a kdyby nebyla tak zatraceně potichu, byl by to jistě znamenitý koncert.

Celkové hodnocení 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám