Hlavní obsah

Začala symbolická okupace Mánesa

Nadace českého výtvarného umění vítá protestní akci, která začala ve čtvrtek před budovou pražského Mánesa. Její organizátoři přitom protestují proti tomu, jak nadace funguje, a mimo jiné i proti tomu, jak se stará o tuto významnou výstavní síň, která jí patří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Symbolická okupace začala ve čtvrtek.

Článek

"Iniciativu vítáme, určitě je důležité vyměňovat si názory, dozvíme se, co si myslí mladí lidé," řekl předseda správní rady nadace Petr Siegl.

Akce se koná na prostranství kolem Mánesa ve čtvrtek a v pátek od 12.00 do 22.00, protestující na uliční stranu budovy připevnili plakáty s hesly "Vzali jste formě funkci", "Mánes má nemoc", "Smrt zisku" nebo "Chceme demokratický Mánes". Připraveny jsou přednášky a příspěvky umělců a teoretiků k tématu spolkové činnosti a jednání nadace, koncerty, taneční představení či čtení poezie.

Skupina umělců a teoretiků z iniciativy Mánes umělcům chce symbolickou okupací Mánesa upozornit na způsob vedení nadace, jehož výsledkem je údajně úpadek provozu významné tuzemské výstavní síně. Reakci vedení nadace na veřejný protest považují zástupci iniciativy za potvrzení toho, že osud bývalé spolkové budovy a významné architektonické památky vedení na srdci příliš neleží.

Připadne budova bankám?

V okamžiku zahájení projevů, které uvedly protestní akci, se zvnitřku budovy rozezněl zvuk sbíječek. Mluvčí mimo jiné uváděli, že nadace nemá připravený žádný výstavní program, přitom slibuje otevřít zrekonstruovaný dům již na podzim. Nájemce restaurace byl ale vybrán již před rokem, uvádí iniciativa. Nad nadací také podle nich není žádná veřejná kontrola, její vedení zodpovídá jen samo sobě. Smyslem protestu je podle jeho organizátorů také přimět členy správní rady nadace k odstoupení.

"To je druhá věc, máme nějaký statut, právní a zákonné závazky, v tomto iniciativě nemůžeme vyhovět," doplnil Siegl. Lidé z iniciativy si podle něj mohou založit a provozovat spolkovou činnost, a potom delegovat své zástupce do příslušných orgánů nadace.

Osud Mánesa je podle pořadatelů krajně nejistý také proto, že kvůli penězům potřebným na již zahájenou rekonstrukci budovy převedla nadace objekt na firmu, kterou založila. Organizátoři protestu se obávají, že budova postavená spolkem Mánes ve 20. letech minulého století může v případě nesplácení úvěru propadnout bankám.

Reklama

Výběr článků

Načítám