Hlavní obsah

Dokument Dobrý časy zachytil návrat Václava Neckáře

Právo, Jaroslav Špulák

Na O2 TV je od úterý 26. března k dispozici premiéra dokumentu Dobrý časy. Je v něm zachycen návrat zpěváka Václava Neckáře na výsluní české hudební scény, k němuž došlo především prostřednictvím hitu Půlnoční i desky Dobrý časy.

Foto: Právo-Jan Handrejch

Za album Dobrý časy získal Václav Neckář Platinovou desku. Zleva Dušan Neuwerth, Jaromír Švejdík, Václav Neckář a Jan Neckář.

Článek

Příběh zastihuje Neckáře a jeho nejbližší spolupracovníky při nahrávání loňského alba, na koncertech, na cestách i při výpovědích o hudbě a životě.

„Režisér Václav Kučera v době, kdy se stala písnička Půlnoční hitem, řekl svým kamarádům Dušanu Neuwerthovi a Jaromíru Švejdíkovi, že by nebylo špatné, kdyby pro Václava nahráli celou desku. Oni se toho nápadu chytili, souhlasili s ním, no a on jim řekl, že o tom natočí dokument,“ vysvětluje Jan Neckář.

Foto: Právo-Petr Horník

Václav Neckář a kapela Bacily při loňském koncertě v Pardubicích v ČEZ Areně.

Skladba Půlnoční z roku 2011 katapultovala jeho bratra zpět do centra dění na české scéně, album Dobrý časy pak jeho pozici potvrdilo. Jistě i proto, že zpěvák od první chvíle desce naprosto věřil.

„Líbí se mi všechny písničky. Kdybych však měl jmenovat své nejoblíbenější, musel bych říct Hledal jsem Tě, Pane, což je opravdu silná skladba, Rybník a Tajemství. Je zajímavé, že je to první mé album, na které mi napsal písničky jeden tým,“ prozradil Václav Neckář.

„Poprvé jsme se s Václavem Kučerou setkali před natáčením desky, když jsme poslouchali první demonahrávky. Byl s námi samozřejmě i ve chvíli, kdy se ve studiu Dušana Neuwertha natáčelo načisto. Byl to takový neviditelný svědek celého procesu, duše, která u všeho je, ale snaží se chovat tak, abychom o ní nevěděli,“ řekl Jan Neckář.

Jeho bratr ale byl zprvu k přítomnosti kamery trochu nedůvěřivý. Vadilo mu, že je ve studiu, tedy na místě, kde dochází k tvůrčímu procesu, na který je třeba se soustředit. Vyjádřil se dokonce o pokračování realizace dokumentu trochu skepticky, ovšem Jan Neckář ho postupně přesvědčoval o tom, že jistě vznikne zajímavý příběh. Nakonec jej přiměl k tomu, aby se choval, jako by kolem něho kamery nebyly.

Autentické záběry

„Ten dokument je autentický, nic tam není hrané nebo předstírané. Nic podobného jsem za celou svou kariéru zatím nenatočil, vlastně jsme nikdy nedělali žádný dokument z natáčení desky,“ přiznává Václav Neckář.

„Pan režisér si s námi občas vyjel i jen tak na výlet, aby natočil naše výpovědi. Kladl nám různé otázky a my s bráchou a autory písniček jsme na ně odpovídali. Jezdil s námi i na koncerty, povídali jsme si během cesty. Bylo to příjemné,“ doplňuje Jan Neckář.

Písničky Václava Neckáře jsou ke koupi na O2active.cz a na webu Supraphonu. Zpěvák nadále aktivně koncertuje a těší se z úspěchu, kterého dosáhl.

„Jestli je v tom dokumentu něco, co fanoušky překvapí? Myslím, že ano. Nechci nic prozrazovat, ale je v něm několik výpovědí nejenom o muzice, ale i o životě,“ naznačuje Jan Neckář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám