Hlavní obsah

Zemřel herec a moderátor Vladimír Čech

– Praha • Aktualizováno

Ve věku 61 let zemřel herec a moderátor Vladimír Čech. Byl vážně nemocný. Novinkám to potvrdila PR manažerka Městských divadel pražských Kateřina Gardner. Čech byl členem souboru, do povědomí ale vešel především jako moderátor pořadu Chcete být milionářem?

Vladimír Čech v pořadu Barvy života

 
Článek

Čech byl na začátku března převezen do nemocnice v Motole s těžkým zápalem plic, podle některých informací trpěl tzv. Lynchovým syndromem, on sám se k tomu ale nechtěl vyjadřovat. Při této dědičné nemoci se v těle tvoří nádory a může propuknout rakovina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Čech na snímku z roku 2004

Herec a moderátor se stal populárním jako charismatický průvodce televizní soutěží Chcete být milionářem?, kterou v letech  2000-2005 vysílala TV Nova. Čech ji moderoval do roku 2003. V letech 2001 až 2003 získal třikrát za sebou cenu v anketě Týtý jako nejoblíbenější moderátor.

Prošel mnoha seriály

Byl také známým televizním hercem. Příznivci seriálů si možná vzpomenou na jeho role v sériích Vyprávěj, Ordinace v růžové zahradě, Rodinná pouta nebo Na lavici obžalovaných justice. Uváděl seriál Na vrcholky hor a namluvil i kreslenou postavu kocoura Garfielda.

Vladimír Čech uvádí soutěž Chcete být milionářem

Objevil se ve filmech Nebe, peklo, ráj, Oběti a vrazi a Vzkříšení. Velkou zásadní roli však na stříbrném plátně nedostal.

Naposledy měl spolupracovat na seriálu Stopy života, který se ještě nikde nevysílal. Natáčí se podle scénáře Jana Cimického a první díl vypráví o mladé slovenské dívce, která se rozhodne začít svoji pracovní kariéru v Čechách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Čech na snímku z února 2011

Kromě hraní namluvil i několik audioknih, např. Sherlocka Holmese či Deset malých černoušků. Podílel se na audio povídkách od Edgara Allana Poea. Jednou zkusil natočit i hudební album, které se nesetkalo s velkým ohlasem.

Čech se narodil v roce 1951 v Praze, vystudoval DAMU. Hrál v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, v divadle v Českém Těšíně, Opavě a v Divadle Rokoko. Po roce 1989 se angažoval v politice, v letech 1990-1992 byl poslancem České národní rady. Byl vášnivým hráčem minigolfu a basketbalu.

Poslední rozloučení s Vladimírem Čechem proběhne ve středu 27. března v Divadle ABC.

Lynchův syndrom
Je dědičné onemocnění, kvůli němuž se v těle od mládí mohou tvořit nádory, především v tlustém a tenkém střevě, mohou však být i na játrech či v žaludku. Pokud člověk syndrom má, je u něj vysoká, až 70procentní pravděpodobnost, že onemocní karcinomem tlustého střeva. Jde o mutaci genů, které jsou zodpovědné za nápravy chyb v DNA. Buňky, které jsou takto „neopravené“, protože příslušné geny nefungují, se hromadí a může vzniknout nádorové bujení.

Nejznámější filmy a seriály:

Vyprávěj

Ordinace v růžové zahradě

Rodinná pouta

Nebe, peklo, ráj

Oběti a vrazi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám