Hlavní obsah

Nezávislá CD: FruFru, Psychedelic Morning, Snídaně u Tiffanyho, Steve Jobs

Novinky, Stanislav Dvořák

Mimo svět globálních vydavatelů se vynořila CD českých interpretů jako FruFru a Psychedelic Morning. Jsou tu také audioknihy Snídaně u Tiffanyho a Cesta Steva Jobse.

Foto: frufru.cz

FruFru

Článek

FruFru vznikli v roce 2000 v Třebíči. V únoru 2003 vydali debutové CD Hmotný svět a následovala alba Nevěř tichu nebo Až přiletí tučňák.

Studiová novinka Freak Show opět míchá alternativní rock, jazz a funk v lehce psychedelickém oparu. Rozhodně se nesnaží o rádiovou hitovost. Potěší některé vyhrávky na kytaru a saxofon, jež se pohybují na pomezí jazz-rocku. Nejednou připomínají styl Michala Pavlíčka (což neznamená, že jsou zcela stejné). Silná melodie, která by se zaryla do paměti, se FruFru zatím vyhýbá. Přesto slušná práce.

Psychedelic Morning

Kytara, cigareta a podivné ráno, kdy přemítáte, zda ten nastávající den bude taky tak na nic jako ten předchozí. Freak folk Gregoryho Dimanche transformoval v jednočlenný projekt Psychedelic Morning a nové písničkářské album Ciagareta ve dvou. Třináct skladeb jednoho Čecha s argentinskými předky a francouzskou babičkou, která měla ráda Edith Piaf...

Album nezabředává do složitých aranží a komplikovaných melodií. „Psychoráno jsou obyčejný songy, který vznikají samovolně, nenuceně během strašně krátké chvíle a jsou strašně spontánní,“ říká o vzniku skladeb Gregory.

Snídaně u Tiffanyho

Foto: Radioservis

Snídaně u Tiffanyho

Capoteho novela Snídaně u Tiffanyho je prózou nepříliš rozsáhlou, svým významem se však řadí k pilířům americké literatury. Hrdinka knihy, Holly Golightlyová, je dívka lehčích mravů, která má za sebou tvrdé dětství a chce za každou cenu dosáhnout úspěchu. Protože to neumí jinak, prostředkem je jí vlastní půvab a slabůstky starších bohatých pánů. Novelu proslavila i její Oscary ověnčená filmová podoba z roku 1961 s Audrey Hepburnovou v hlavní roli. Audioknihu načetli Hana Maciuchová a Jiří Adamíra.

Cesta Steva Jobse

Na CD vychází i kniha Cesta Steva Jobse. Autor knihy Jay Elliot je muž, kterého si pětadvacetiletý Jobs vybral za blízkého spolupracovníka. Radí, jak využít Jobsovy zásady ve vlastním životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám