Hlavní obsah

Letní festivaly hlásí novinky, jména zatím nikoli

Právo, Jaroslav Špulák

Zatímco v loňském roce byla na konci ledna zveřejněna již některá zajímavá jména zahraničních umělců, kteří dorazí na tuzemské letní festivaly, letos se ještě nic neděje. Jen festival Colours Of Ostrava zveřejnil vystoupení ceněných Sigur Rós a Jamieho Culluma.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Hloušek

Diváci na loňském festivalu Rock For People

Článek

Fanoušci tedy čekají. „Mám našetřené nějaké peníze. Na který festival si ale koupíme lístky, nevím. O tom rozhodne až jejich programová nabídka,“ přiznal Právu dvacetiletý Michal Sojka z Prahy 5. Podobně se chovají i další posluchači.

Pořadatelé Colours Of Ostrava mají před ostatními nepatrný náskok.

Petr Fořt, jeden z organizátorů festivalu Rock for People, říká: „Oznamování jmen kapel nezáleží jenom na nás. Někdy se stává, že se s nějakou domluvíme, že na Rock for People vystoupí, ona si ale po podepsání smlouvy přeje, abychom její účast vyhlásili v určitém termínu, který jí vyhovuje kvůli dalším závazkům a koncertům.“

A tak pořadatelé Rock for People zatím jen zveřejnili informaci, že po loňské nepřízni počasí akce letos v červenci bude, a to na stejném místě a s ambicí být programově bohatší.

Ví se také, že festival bude více spolupracovat s evropskou festivalovou asociací Yourope a dalšími hudebními přehlídkami. Návštěvníci tak budou mít díky propojení s předními showcasovými festivaly ReeperBahnFest v Hamburku a Great Escape v Brightonu možnost vidět výběr těch nejprogresivnějších evropských i zámořských kapel. Jména prvních zahraničních hvězd můžeme očekávat v horizontu několika dnů, v horším případě několika málo týdnů.

Trutnov dříve

Změny a novinky nahlásily další velké akce. Letošní ročník Open Air Festivalu Trutnov začne o několik dní dříve, než bývalo v posledních letech zvykem. Uskuteční se 15. až 18. srpna, přičemž datum bylo vybráno podle hvězd.

„Bylo vybráno s pomocí astrologa a v areálu Na Bojišti se uskuteční i přesto, že na pozemcích, na nichž se festival pořádá a které trutnovská radnice vyčlenila změnou územního plánu k zastavění, již stojí první betonová stavba s překladištěm balíků,“ vysvětlil pořadatel Martin Věchet.

Sázavafest se zase už popáté ve své historii stěhuje. Jeho třináctý ročník se odbude v zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou. Festival nabídne dvě hlavní scény, taneční halu a jako novinku akustickou scénu. Jména zahraničních hostů vyhlásí na začátku února.

Největší akce

Rock for People

Rock for People (2.–5. 7., Hradec Králové)

Masters Of Rock

Masters Of Rock (11.–14. 7., Vizovice)

Colours Of Ostrava

Colours Of Ostrava (18.–21. 7., Ostrava)

Mighty Sounds

Mighty Sounds (19.–21. 7., Tábor)

Benátská noc

Benátská noc (26.–28. 7., Vesec-Liberec)

Sázavafest

Sázavafest (1.–3. 8., Světlá nad Sázavou)

Open Air Festival

Open Air Festival (8.–10. 8., Panenský Týnec)

Open Air Festival

Open Air Festival (15.–18. 8., Trutnov)

Open Air Festival (15.–18. 8., Trutnov)

Po loňských finančních problémech se letos uskuteční i čtvrtý ročník Open Air Festivalu v Panenském Týnci. Přestože pořadatelé na internetových stránkách slíbili prozradit jména prvních hvězd již v polovině ledna, zatím žádné nezveřejnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám