Hlavní obsah

Čínská televize odvysílala překvapivě film o protivládní vzpouře

Čínská televize CCTV překvapivě odvysílala americký film V jako Vendeta, který pojednává o anarchistickém rebelovi, jenž se vzepře totalitní vládě a přesvědčuje lid, aby převzal moc. Odvysílání snímku vzbudilo naděje z uvolňování cenzury v zemi poté, co vedení Komunistické strany Číny převzal vicepremiér Si Ťin-pching. Podle jiných názorů šlo o vlastní rozhodnutí televize, která tímto způsobem vyzkoušela meze cenzury.

Článek

Krátce po odvysílání filmu se na čínském internetu objevily proslulé citáty ze snímku. "Lid by se neměl bát svých vlád. Vlády by se měly bát lidu," hlásá nejpopulárnější z nich.

Film V jako Vendeta, jehož děj je zasazený do totalitní Británie budoucnosti, měl ve Spojených státech premiéru v roce 2005 a v roce 2006 šel do kin v celém světě. Čína ale neměla možnost ho vidět.

Zásadní reforma?

Známý čínský bojovník za lidská práva Chu Ťia žijící v Pekingu na twitteru poznamenal: "Pro stávající situaci (v Číně) nemůže být nic případnějšího než tento skvělý film. Diktátoři, věznice, tajná policie, kontrola médií, nepokoje, zbavování se 'kacířů'... strach, útěky, zpochybňování lží, překonávání strachu, odpor, svržení tyranie... Mezi čínskými diktátory a občany panují rovněž takovéto vztahy."

Čilé diskuse o snímku zaplavily i čínskou obdobu twitteru, mikroblog Weibo. "CCTV-6 poprvé odvysílala V jako Vendeta. Znamená to, že jsme svědky zásadnější reformy?" táže se kupříkladu zaměstnanec realitní kanceláře Čang Ming.

Politolog z čínské akademie společenských věd Liou Šan-jing, který dříve pracoval v CCTV, se domnívá, že mohlo jít o vlastní rozhodnutí televize snímek odvysílat.

 "Každá mediální firma ví, že má nad hlavou jistý strop. Někdy pracujeme pod tímto stropem a snažíme se ho nedotknout. Ale někdy se objeví pár statečných lidí, kteří se odváží toho stropu dotknout a dokonce vyjádřit nesouhlas se systémem cenzury. Je docela dobře možné, že se CCTV takto rozhodla," řekl Liou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám