Hlavní obsah

V pražských Strašnicích se konal pohřeb Antonie Hegerlíkové

Rodina, kolegové i přátelé doprovodili v pondělí odpoledne na poslední cestě divadelní a filmovou herečku Antonii Hegerlíkovou, která zemřela 11. prosince ve věku 89 let. V pražském krematoriu ve Strašnicích při té příležitosti promluvil ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

Pohřeb Antonie HegrlíkovéVideo: Novinky

 
Článek

"Setkání s ní, ať už bylo na scéně, či v zákulisí, bylo vždy plné pozitivní energie, optimismu a laskavosti především k mladým začínajícím kolegům. Její přítomnost v hereckém souboru a otevřený, kolegiální a vlastně pedagogický přístup k nastupujícím generacím byl důležitý pro udržení kontinuity vysokého významu herectví v českém divadle," řekl Töpfer. Zdůraznil, že Hegerlíková byla především herečkou divadelní - i její filmové a televizní role vycházely z tohoto fundamentu. "Její práce nebude zapomenuta," dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Töpfer

Mezi přítomnými byli Gabriela Vránová, Ilja Racek, Petr Vágner a režisér František Filip. Přišel i dlouholetý inspicient vinohradského divadla, třiadevadesátiletý Antonín Samler, který byl jejím dobrým kamarádem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gabriela Vránová

Smuteční obřad zahájil na přání zesnulé semaforský Tulipán Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého a zakončila písnička Zelené pláně. Když v závěru zazněl poslední potlesk, zajížděla v rakvi za oponu i tříska z původní podlahy vinohradského jeviště, prken, které pro ni téměř 60 let znamenaly svět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herec Jiří Hromada

"V poslední době jsem s ní spolupracovala na knize pamětí, kterou dokončím s pomocí její dcery. Měly by vyjít v roce 2013 k jejím nedožitým devadesátinám," řekla publicistka Alexandra Stušková, která rovněž promluvila ke smutečním hostům. Antonie Hegerlíková se narodila 27. listopadu 1923 v Bratislavě. Studovala výrazový tanec a kvůli mimice šla na konzervatoř.

Nezapomenutelná maminka z televizního seriálu F. L. Věk z roku 1970 na profesionálním jevišti začínala v roce 1940 u Vlasty Buriana. Koncem 90. let byla nominována na cenu Thálie za roli v Albeeho hře Tři velké ženy. Ocenění získala až v roce 2005, kdy převzala Thálii za celoživotní činoherní mistrovství. Na Vinohradech vytvořila 150 rolí, byla i pedagožkou Vyšší odborné školy herecké. Hrála v téměř třech desítkách filmů a třech stovkách televizních inscenací. Nadace Život umělce jí udělila cenu Senior Prix, za celoživotní dílo v dabingu získala v roce 2008 Cenu Františka Filipovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám