Hlavní obsah

Nejvíce nominací na Zlaté glóby má Lincoln

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve čtvrtek byly vyhlášeny nominace na Zlaté glóby, které bývají předzvěstí Oscarů. Nejvíce nominací (sedm) má historický film Lincoln - včetně nejdůležitějších za nejlepší drama, nejlepšího herce a nejlepšího režiséra. Pět nominací získal thriller Argo a také drama Nespoutaný Django.

Foto: Phil McCarten, Reuters

Herec Ed Helms ohlašuje nominace.

Článek

Na nejlepšího herce v dramatu jsou nominováni vedle Daniela Day-Lewise z favorizovaného filmu Lincoln také Richard Gere, John Hawkes, Denzel Washington a Joaquin Phoenix.

Ne nejlepší herečku roku kandidují Jessica Chastainová, Marion Cottilardová, Naomi Wattsová, Rachel Weiszová a Helen Mirrenová.

Foto: lincolnmovie.org

Daniel Day-Lewis jako prezident Lincoln

Na nejlepší drama byl nominován historický film Stevena Spielberga Lincoln, dále Argo Bena Afflecka, Nespoutaný Django Quentina Tarantina, Pí a jeho život Anga Lee a Zero Dark Thirty Kathryn Bigelowové.

Nejlepším režisérem bude vyhlášen Ben Affleck (Argo), Kathryn Bigelowová (Zero Dark Thirty), Ang Lee (Pí a jeho život), Steven Spielberg (Lincoln) nebo Quentin Tarantino (Nespoutaný Django).

Foto: Warnerbros

Filmové premiéry

V muzikálu a komedii mají šanci herci v hlavních rolích Bradley Cooper, Ewan McGregor, Bill Murray, Hugh Jackman a Jack Black a jejich ženské protějšky Emily Bluntová, Judi Denchová, Jennifer Lawrencová, Maggie Smithová a Meryl Streepová.

Nejlepším muzikálem a komedií se mohou stát filmy Báječný hotel Marigold, Bídníci, Až vyjde měsíc, Lov lososů v Jemenu nebo Silver Linings Playbook.

V kategorii neanglicky mluvených děl mají šanci tituly Láska (Francie/Německo/Rakousko), Královská aféra (Dánsko), Nedotknutelní (Francie), Rust & Bone (Francie/Belgie) a Kontiki (Velká Británie/Norsko).

Foto: Artcam

Emmanuelle Rivaová ve filmu Láska

Zpěvačka Adele byla nominována na Zlatý glóbus za nejlepší původní filmovou píseň, ústřední melodii bondovky Skyfall. Soupeřit bude s písní Suddenly z filmu Toma Hoopera Les Miserables a dalšími skladbami z filmů The Hungers Games, Brave a Stand Up Guys.

V kategorii televizní drama může získat cenu pro nejlepší herečku Michelle Dockeryová z Downton Abbey a Maggie Smithová ze stejného seriálu kandiduje na nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Favoriti Zlatých glóbů:

Lincoln (Steven Spielberg) - 7 nominací

Argo (Ben Affleck) - 5 nominací

Nespoutaný Django (Quentin Tarantino) - 5 nominací

Mimořádnou cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní výkon obdrží americká herečka Jodie Fosterová. Ceremoniál proběhne 13. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám