Hlavní obsah

Lincoln dostal rekordních 13 nominací na filmové ceny BFCA

Snímek o slavném americkém prezidentovi Lincolnovi režiséra Stevena Spielberga získal rekordních 13 nominací na ceny Americké asociace filmových kritiků (BFCA). Předstihl muzikál Bídníci s 11 nominacemi a komedii Silver Linings Playbook, která byla nominována desetkrát.

Foto: lincolnmovie.org

Daniel Day-Lewis jako prezident Lincoln

Článek

Abrahama Lincolna hraje britský herec Daniel Day-Lewis, který byl nominován stejně jako představitelé dalších rolí Tommy Lee Jones a Sally Fieldová. Spielberg byl navržen na nejlepšího režiséra.

BFCA sdružuje přes 270 severoamerických filmových kritiků z televize, rozhlasu a z internetových médií. Ceny BFCA patří k sérii ocenění připravujících půdu před únorovými Oscary. Zatím největší počet nominací - 12 - získal loni film Černá labuť.

Dosud všeobecně oceňovaný thriller režisérky Kathryn Bigelowové o pronásledování Usámy bin Ládina Zero Dark Thirty dostal "jen" pět nominací. Naopak Bídníci podle známého divadelního muzikálu odešli s 11 nominacemi, včetně návrhů pro herce Hugha Jackmana a Ann Hathawayovou a režiséra Toma Hoopera.

Svérázná komedie Silver Linings Playbook o lásce mladé vdovy a muže s maniodepresivní psychózou má deset nominací, mezi jinými i pro režiséra Davida O. Russella a herce Bradleyho Coopera, Jennifer Lawrenceovou a Roberta DeNira. Devět nominací získal Pí a jeho život režiséra Anga Leea, zatímco thriller Argo, drama Mistr a bondovka Skyfall mají po sedmi nominacích. Vítězové budou vyhlášeni 10. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám