Hlavní obsah

Americký magazín Variety zařadil Davida Ondříčka mezi nejlepší režiséry současnosti

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"10 Directors To Watch" se jmenuje žebříček vycházejících režisérských hvězd na mezinárodní scéně, který sestavuje časopis Variety. Letos se tam objevilo české jméno, což není úplně běžné. David Ondříček a film Ve stínu tak v Americe získává stále větší popularitu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Ondříček

Článek

Režisér David Ondříček s filmem Ve stínu reprezentuje ČR i v boji o nominace na Oscara. Společně s devíti kolegy se představí v lednu 2013 na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs.

„Zařazení do 10 To Watch mě nesmírně potěšilo,“ přiznal režisér David Ondříček. „Informaci jsem dostal  právě, když jsme s producentem Kryštofem Muchou dokončovali propagační cestu s filmem Ve stínu v Los Angeles. K množství pozitivních reakcí na náš film a ke kladným recenzím v americkém filmovém tisku se přidalo i toto prestižní ocenění, které vnímám především jako zhodnocení práce právě na filmu Ve stínu. Jsem velice rád, že naděje, které jsme do filmu Ve stínu vkládali, se naplnily a náš film má šanci představit se a snad i uspět před náročným americkým publikem v konkurenci těch nejlepších,“ dodává David Ondříček.

Foto: Falcon

Filmové premiéry

„Program 10 To Watch sleduji dlouhodobě už od jeho počátků a vždycky jsem oceňoval, jak dokázal upozornit na originální filmařské osobnosti. Zároveň jsem byl přesvědčen, že i v české kinematografii jsou tvůrci, kteří by obstáli v tomto projektu a režisér David Ondříček byl mezi nimi,“ doplňuje producent Kryštof Mucha. „Když jsme začali společně pracovat na filmu Ve stínu, od počátku jsem doufal, že právě tohle je titul, který by mohl na sebe upoutat pozornost nejen doma, ale i v zahraničí.“

Chcete-li uspět, do Ameriky musíte osobně jet

Právě skončená americká propagační cesta  je podle obou tvůrců důkazem, jak důležité je osobní nasazení, chce-li se český film prosadit v zahraničí.

„Bez naší osobní přítomnosti bychom nikdy nedokázali, aby především odborné publikum a lidé důležití ve filmovém byznysu věnovali Ve stínu takové množství pozornosti. Díky tomu, že jsme uváděli projekce a setkávali se s diváky na besedách nebo v neformálních rozhovorech, se nám je podařilo mnohem lépe zaujmout,“ řekl Ondříček.

Projekt 10 To Watch vznikl v roce 1996. Od roku 2011 se laureáti představují v rámci  festivalu v Palm Springs. V minulosti už se tam podařilo proniknout také Bohdanu Slámovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám