Hlavní obsah

Ministryně Hanáková okleštila pravomoci svého náměstka Sankota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) zatím svého ekonomického náměstka Martina Sankota z funkce neodvolá. Zúžila mu však pravomoci. O nově ustavený odbor živého umění se bude starat Milan Němeček, který bude komunikovat s Národním divadlem (ND). Hanáková to uvedla v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové)

Článek

Sankot byl po odvolání ředitele Ondřeje Černého pověřen řízením české první scény. Vyvolalo to však protesty divadelníků a šéfka resortu pak Sankotovo pověření zrušila. „Došlo k zúžení pravomocí tak, aby se celá situace zklidnila, aby nastal prostor pro další jednání s Národním divadlem," řekla Hanáková.

Poté, co 7. září Hanáková odvolala Ondřeje Černého, pověřila řízením ND Sankota. Ten se pak marně snažil formulovat důvody odvolání; kromě jiného poukázal na snižující se návštěvnost a na to, že z divadla odcházejí významní umělci. Za své výroky se později na shromáždění v ND omluvil.

Ministryně si stojí za svým

Proti odvolání Černého vystoupila část politické a kulturní scény. Petici Národ sobě!, mezi jejíž požadavky patří i odvolání Hanákové, dosud podepsalo přes 5000 lidí. Hanáková 14. září Sankotovo pověření zrušila, po jednání s vedením ND pověřila řízením scény technicko-provozního ředitele divadla Václava Peloucha. Proti tomu se však ostře postavili odboráři bývalé Státní opery Praha, která je od 1. ledna s českou první scénou sloučena. Požadují anulování této fúze.

Ministryně Hanáková v neděli zopakovala, že její krok nebyl nekompetentní, odstoupit nehodlá a nechce vrátit stav před 1. leden 2012. Další setkání se zástupci ND bude podle ní v nejbližších dnech, má zpřesnit výběrové řízení i volbu lidí do komise. Tento proces však Hanáková nechce uspěchat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám