Hlavní obsah

Část výrobců alkoholu protestuje proti prohibici, v nemocnici už je 35 lidí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Některé domácí firmy začaly oficiálně vyslovovat nesouhlas s prohibicí. Např. podle společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka (JBKB) jsou jiné možnosti řešení, i když firma připouští, že situace je kritická. Policie zatím obvinila kvůli otravám metanolem 20 lidí, dalších 10 podezřelých zadržela. V nemocnici je nyní 35 pacientů, 19 lidí zemřelo.

Foto: Profimedia.cz

Unie dovozců a výrobců lihovin (UDVL) nechce prohibici komentovat.

Článek

"JBKB se ztotožňuje s tím, že kritická situace v oblasti otravy lidí metanolem vyžaduje přijetí zásadních rozhodnutí, nicméně nesouhlasí s rozhodnutím české vlády přijmout plošný zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu vyšším než 20 objemových %. Domníváme se, že toto opatření naopak přispěje k podpoře černého trhu, nepomůže řešení jádra problému, kterým je nelegální výroba alkoholu, a ve svém důsledku může ještě zvýšit zdravotní hrozby pro spotřebitele," uvedla PR manažerka Petra Nosková.

Vláda by měla podle firmy spíše potírat kriminální činnost a povolit distribuci a prodej produktů, které byly prověřeny kontrolními orgány.

Mezi opatření, která mají efektivněji řešit podobné problémy, počítá firma snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihovin, zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii, trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin a přísnější dohled nad udílením celních skladů.

Unie: bez komentáře

Unie dovozců a výrobců lihovin (UDVL) byla v sobotu zdrženlivější. V tiskové zprávě médiím sdělila, že chce, aby všichni její členové postupovali v souladu s rozhodnutím ministerstva zdravotnictví o zákazu prodeje a nabízení alkoholu v České republice.

"UDVL již dále současnou situaci komentovat nebude," dodala.

Klíčovým úkolem podle UDVL zůstává eliminace černého trhu, kvůli kterému se do rukou spotřebitelů dostaly produkty kontaminované metylalkoholem.

Obviněných je dvacet, mrtvých devatenáct

Od pátku večer platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu, případy otravy ale stále přibývají. Od pátečního poledne jich je potvrzeno osm.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se členové operativní skupiny, kteří se vpodvečer sešli, shodli na tom, že plošný zákaz byl správným opatřením a bude trvat i nadále, uvedla ČTK. "Rozšíření (otrav) stále kulminuje," uvedl v České televizi Heger. Dodal, že vždy šlo o české značky.

KAUZA METANOL V ČÍSLECH:

- zemřelo 19 lidí

- policie obvinila 20 lidí

- v nemocnici leží 35 lidí

- za posledních 24 hodin provedla policie téměř 30 000 kontrol

Policie zatím obvinila kvůli otravám metanolem 20 lidí, dalších 10 podezřelých zadržela. V nemocnici je nyní 35 pacientů, kteří se otrávili a 19 lidí už zemřelo. Policie provedla za posledních 24 hodin provedla téměř 30 000 kontrol. Hasiči za tu dobu udělali rozbory 47 vzorků. Dalších 387 vzorků zajistili celníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám