Hlavní obsah

Epopej se v Praze ani neohřeje, chtějí ji Japonci

Zatímco Moravský Krumlov usiluje o návrat Muchovy Slovanské epopeje do svého města, Praha dostala nabídku na její vystavení v Japonsku. Tamní Národní umělecké centrum poslalo do Prahy žádost o zápůjčku rozměrných pláten na čtyřměsíční výstavu v roce 2017. Radní pro kulturu Václav Novotný řekl, že příslušnému výboru doporučí, aby žádosti o zapůjčení děl vyhověl.

Foto: Repro katalog GHMP

V epopeji se často konfrontují emoce: oddanost a vychytralost, detail z obrazu Kázání Husovo v kapli Betlémské.

Článek

Poté by se případně žádostí zabývala ještě městská rada. "Myslím, že bychom epopej zapůjčit mohli. Japonská strana nám garantuje velikou návštěvnost s odkazem na podobné projekty, a tedy velkou propagaci České republiky a Prahy," uvedl radní. Japonci také slibují pokrýt veškeré náklady se zápůjčkou spojené. Slovanská epopej je kulturní památkou, její dočasný vývoz by muselo povolit ministerstvo kultury.

Mucha se v Japonsku těší velkému zájmu a výstavy v japonských galeriích obsazují první místa v mezinárodním žebříčku návštěvnosti výstav výtvarného umění.

Soubor Muchových pláten zachycující slovanskou mytologii se loni přestěhoval do Prahy z Moravského Krumlova, kde byl desítky let vystaven na tamním zámku. Od května je na dva roky vystaven ve Veletržním paláci. Plátna dle malířova odkazu patří Praze.

Přemístění epopeje ale vyvolalo vlnu nevole. Stěhování kritizovalo vedení Moravského Krumlova, Jihomoravského kraje, tisíce lidí i potomek malíře, John Mucha. Praha podle něj nesplnila přání jeho děda, který městu plátna věnoval pod podmínkou, že pro ně vybuduje důstojný pavilon. Metropole nemá na stavbu peníze.

Převoz za 36 miliónů

Převoz pláten a příprava výstavy se oproti původním plánům výrazně prodražily. Stály 36 miliónů korun. Město proto doufá, že epopej zůstane ve Veletržním paláci až pět let. Příjmy ze vstupného by tak údajně mohly pokrýt náklady za instalaci. Definitivní umístění epopeje Praha stále hledá.

O plátna má ale zájem i Moravský Krumlov, kde obrazy pro město znamenaly zájem turistů. Zámek však dnes patří firmě Incheba a je ve špatném stavu. Před měsícem se zástupci města, ministerstva kultury, Jihomoravského kraje a firmy Incheba zavázali ke spolupráci na opravě zámku. Incheba by měla opravovat také jinou památku - pražský Průmyslový palác, respektive podle soudu má Praha právo žádat po firmě náhradu za požárem zničenou část paláce. Incheba má palác pronajatý a hořelo v něm před čtyřmi lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám