Hlavní obsah

Stephen Marley nadchnul Prahu

Novinky, Stanislav Dvořák

Stephen Marley, držitel několika cen Grammy a potomek největší reggae hvězdy všech dob Boba Marleyho, vystoupil ve středu v Lucerna Music Baru, narvaném až k zalknutí.

Foto: Jiří Janda

Stephen Marley

Článek

Talentovaný Stephen Marley se skutečně potatil - muzikálností i hlasem, který je až neuvěřitelně podobný otci. Když zařadí některou z coververzí jeho hitů a zavřete oči, můžete si připadat jako v sedmdesátých letech na Bobově koncertě.

Jeho cesta ke kariéře zpěváka přitom nebyla přímá. Dlouho jen produkoval alba svého bratra Damiana Marleyho a pomáhal taky Julianovi Marleymu. Až v roce 2007, kdy už nebyl žádný teenager, zúročil všechny zkušenosti a odhodlal se k sólové dráze albem Mind Control (2007). Později vyšla ještě unplugged verze, která rovněž stojí za to.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Stephen Marley

Na pódium nastoupil až po desáté v noci, poté, co se publikum snažil zahřívat předskokan Gavinchi. Nepříliš úspěšně. Jeho vystoupení bez kapely na half-playback vyvolávalo rozpaky, když opakovaně zpíval falešně.

Ostatně ani hosté (neznámá australská zpěvačka, kterou Marley představil jako Jasmine) a také jeho syn, nepředvedli nic ohromujícího. Vedle nich působil Stephen jako skutečná hvězda. Hlasově i zkušeností je převyšoval o třídu.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Stephen Marley

Představil nahrávky Revelation Pt. 1: The Root of Life a Revelation Pt. 2: The Fruit of Life a došlo i na ukázku z akustického Mind Control, kdy svůj zpěv doprovázel improvizováním na bubínek. Reakce fanoušků byly bez přehánění nadšené, většina okamžitě naskočila na stejnou vlnu uvolněného jamajského rytmu - i oblečení a jamajské vlajky v hledišti svědčily o tom, že tihle lidé vědí, co poslouchají.

Bezvadně sehraná kapela měla přehledný zvuk, basa se houpala, jak se sluší, a atmosféru rozdmýchávaly i dvě jamajské vokalistky svými tanečními nápady. Jazzové improvizace na příčnou flétnu pak výborně probarvovaly akustické části.

A když Stephen nasadil coververze Boba Marleyho, lidi dostal doslova do varu. Could You Be Loved si zazpívala většina přítomných.

Přestože v zaplněném sále bylo nedýchatelno a koncentrace marihuany také dělala své (někdo i omdlel), málokdo odcházel předčasně.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám