Hlavní obsah

Jsem Zigi, jinak Fantom, tohohle města atom

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generační výměna v libereckém Naivním divadle zdárně pokračuje. Například na pohádky Petra Vodičky se už chodí podobně radostně jako před časem na kouzla nezapomenutelné Ivy Peřinové.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Miroslava Bělohlávková (Babu) a Adam Kubišta (Zigi) s papouškem Barborou.

Článek

Připomenu jeho Tristana a Isoldu, Zrzavého Orma a Pannu z Arku. Důkaz kvality nejnovější: Babu a papoušek. Pro diváky tentokrát ne ty úplně nejmenší předškolácké, ale pak určitě až do sta let.

Ďábelské objevy

Autor a režisér poskládal příběh holky, které zlý profesor ukradne papouška, a to ještě ani ona netuší, že je to její zakletý tatínek, ze samých lákavých protikladů a hodnot: "Napětí a tajemství, přátelství a zrada, akce a reakce, zločin a trest, smích a pláč, lidé a loutky, komiks a hip hop!" píše se v programu.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Miroslava Bělohlávková (Babu) s papouškem Barborou.

Pochopitelně se Babu (Miroslava Bělohlávková) vydá papouška hledat a vysvobodit. Provází ji tajemný nindža Chlup (Michaela Homolová) a všelijací v podstatě dobromyslní týpkové, kteří se protloukají světem sami.

Nejprve potká rapujícího Zigiho (Adam Kubišta): „Jsem Zigi, jinak Fantom, ale nezáleží na tom…“ Vzápětí se k nim přidá bezdomovec Jarda (Tomáš Holý), a potom běžecký vytrvalec, stále v pohybu – Julius (Marek Sýkora).

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Miroslava Bělohlávková (Babu) a Adam Kubišta (Zigi) s papouškem Barborou.

To už je nablízku i zlo - šílený Profesor (Filip Homola) jako vystřižený třeba z Verneova Tajemného hradu v Karpatech nebo v pozitivnějším příkladu z ještě známějších knížek Dvacet tisíc mil pod mořem či Tajuplný ostrov.

Profesorovi věrně slouží kočka Mňoukna (Veronika Košvancová-Khomová). Ďábelsky zlý vědátor vymyslel faunomat. S ním může kohokoliv proměnit v cokoli. S netypickými, a tak trochu dnešními hrdiny, zaděláno na epizody jako hrom!

Baví se i učitelky

Loutkáři dokážou nenudit. Poznáte i další vynálezy, třeba žehličkofon. K uchu raději nepřikládat. Za hodinku je vymalováno. S nadhledem, s humorem, s kouzly, se street dancem. Babu a papoušek baví i puberťáky, a na ty hned tak někdo nemá. Ani učitelky spolu při představení neprobíraly včerejší televizní seriál nebo manželské nezdary.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Ďábelsky zlý Profesor Filip Homola

Dodám jen, že autorem městského prostředí je Robert Smolík, který se s režisérem Vodičkou podílel i na animaci. Choreografii obstaral Ondřej Suchánek. Premiéra měla úspěch, vydejte se na reprízy. Naivní divadlo má další festivalový kousek!

 Celkové hodnocení 85 %

Naivní divadlo Liberec - Petr Vodička: Babu a papoušek

Režie Petr Vodička,

dramaturgie Vít Peřina,

výprava Robert Smolík,

animace Robert Smolík, Petr Vodička,

hudba Petr Kaláb, korepetice Miroslav Ošanec,

pohybová spolupráce Ondřej Suchánek.

Česká premiéra 18. února 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám