Hlavní obsah

V říjnu se představí nový Viewegh a Fulghum

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší nabídku připravil pro čtenáře měsíc říjen. Prahu i další města navštíví Robert Fulghum s novou prózou Drž mě pevně, miluj mě zlehka, vyjde vzpomínka nositelky Nobelovy ceny Herty Müllerové Srdénka, vracející se do doby Ceauseskova Rumunska i nové povídky bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové Oko za oko.

Foto: Právo

Do České republiky se těší Robert Fulghum.

Článek

Přítel České republiky a našich čtenářů Robert Fulghum uvede 16. října v Českých Budějovicích příběh ze Seattlu, kde se nachází tančírna Století, která slouží lidem jako pevný bod, kolem něhož se točí jednotlivé příběhy jako na kolotoči. Mimořádná role patří tangu, s nímž se setkal prostřednictvím obrazů své současné partnerky Willow Baderové.

Nestalo se pro něj pouhým tancem, ale i novým způsobem vnímání sebe a světa kolem, „otevřením dveří v pokoji svého života“. Osmnáctého října bude podepisovat v Praze, jedenadvacátého na veletrhu v Havlíčkově Brodě, den poté v Brně. Už v září se objeví nová kniha francouzského prozaika Michela Houellebecqa Mapa a území, která vypráví příběh malíře a fotografa Jeda Martina, jehož matka spáchala sebevraždu.

V říjnu vyjde Umberto Eco

Ve stejném měsíci si budeme moci přečíst o životě jednoho z nejpopulárnějších autorů současnosti, už zesnulého Švéda Stiega Larssona, Millénium, Stieg a já, který napsala jeho partnerka Eva Gabrielssonová. V říjnu vyjde dlouho očekávaná nová próza Umberta Eka Pražský hřbitov, která se odehrává v 19. století. Jeho ústřední postavou je podvodník, jehož si najímají tajné služby z celé Evropy s cílem osnovat spiknutí a atentáty, které zásadně ovlivnily historický a politický vývoj kontinentu.

V létě za něj získal italskou cenu nadace Cesara Paveseho. V listopadu zase vyjde zbrusu nový text rakouské nositelky Nobelovy ceny Elfride Jelinekové Zimní cesta pojednávající o útlacích společnosti, ale i o intimní sféře jejího života – o komplikovaném vztahu k matce, otcově internaci na psychiatrii až po sebeironické zostuzení sebe samé jako autorky, co „skuhrá stále stejnou písničku“.

Kateřina Tučková o „čarodějnicích“

V novém románu Philipa Rotha Profesor touhy zase říká básník Baumgarten: „Podle mě se počítají knihy – a to se týče i mých vlastních – kde chlap sám na sebe řekne to nejhorší.“ U nás i ve světě nesmírně populární Paulo Coelho uvede 1. listopadu román Alef, který vypráví o putování do fiktivního Jeruzaléma. V knize pojmenované podle prvního písmene hebrejské abecedy představujícího v duchu magické tradice bod, v němž se vše sbíhá a v němž můžeme v jediném okamžiku vše spatřit, navštíví několik zemí.

To nejdůležitější ho však potká při přejezdu Asie Transsibiřskou magistrálou (po dobu 15 dní, přes 7 časových pásem, celkem 9288 km z Moskvy do Vladivostoku). Tradičně na podzim nabídne novou prózu Michal Viewegh, jmenuje se Mafie v Praze a ve své společenské kritice se nechal inspirovat investigativním novinářem Jaroslavem Kmentou. V románu vystupují postavy jako pražský primátor, ministr vnitra, náměstek ministra obrany a další. Příběhy nepochybně fiktivní, ale se zatraceně reálným podtextem.

Foto: Právo

Michal Viewegh

Prozaička i scenáristka Petra Soukupová, nositelka ceny Litera za prózu 2010 za román Zmizet, nabídne nový román Marta v roce vetřelce. Hlavní postavou je devatenáctiletá dívka, která nechtěně otěhotní a dostane se do situace, kterou zvládá jen s vypětím všech sil. Historička umění Kateřina Tučková, rovněž oceněná v roce 2010 za román Vyhnání Gerty Schnirch, splnila svou představu o zmapování života bylinářek a „čarodějnic“ v Kopanicích v Bílých Karpatech, jejichž umění po staletí lidem pomáhalo a zároveň je provokovalo.

Září

Michel Houellebecq: Mapa a území

Eba Gabrielssonová: Millénium, Stieg a já

Říjen

Umberto Eco: Pražský hřbitov

Daniela Kovářová: Oko za oko

Listopad

Elfride Jelineková: Zimní cesta

Paulo Coelho: Alef

Michal Ajvaz zase líčí v románu Lucemburská zahrada sled událostí, které se během letních prázdnin přihodily pařížskému středoškolskému učiteli Paulovi v důsledku toho, že položil ruku na nesprávné klávesy počítače. Napsal jedno slovo špatně a kvůli této „chybě“ prožije nejšťastnější a nejstrašnější chvíle svého života. Děj se odehrává v Paříži, v Nice a v Nantes, ve státě New York, v Moskvě, na karibském ostrově Saint Lucia i ve vybájeném městě Lara.

Reklama

Související témata:

Související články

Herec Jiří Srnec slaví 80 let

Autor principu černého divadla i vedoucí osobnost souboru, herec, režisér, scénárista, výtvarník i divadelní manažer Jiří Srnec slaví osmdesátiny.

Výběr článků

Načítám