Hlavní obsah

Zemřel fotograf žen Miroslav Tichý

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Miroslav Tichý zemřel 12. dubna ve věku 84 let. Uvedla to jeho manažerka na internetových stránkách. Tichý se proslavil až na sklonku života svými černobílými obrázky žen.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Miroslav Tichý

Článek

Tichý zemřel nedlouho poté, co proběhla jeho výstava na Staroměstské radnici v Praze. Na jeho popularitě měla velký podíl i legenda, která se kolem něj vytvořila. Je vnímán jako člověk žijící skoro jako bezdomovec, v undergroundu, v opozici proti režimu a  holdujíc alkoholu.

Dočkal se výstav po celé Evropě i v Americe.

Žena je pro mě motiv. Nic jiného mě nezajímá. Se ženami jsem se nespustil. I když vidím ženu, která se mi líbí – a možná bych se mohl pokusit o nějaký kontakt – uvědomím si, že mě to vlastně nezajímá. Namísto toho si vezmu tužku a nakreslím ji.
Miroslav Tichý

Fotograf se narodil v roce 1926 v Nětčicích (Kyjov). Když mu byly čtyři roky, rodina se přestěhovala na Svatoborskou ulici. Tichý často vzpomínal na dětství, které trávil u dědečka z matčiny strany. Po studiu na kyjovském gymnáziu pokračoval na pražské Akademii výtvarných umění v ateliéru Jána Želibského. Byl uznáván jako dobrý kreslíř a mezi spolužáky byl oblíbený pro své nadání a humor. V roce 1948 zanechal studia a vrátil se do rodného města.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Tichý s jednou ze svých fotografií

Zpočátku se věnoval kresbě a malbě, to však v šedesátých letech opustil a dál jen fotil. Sám si vyráběl fotoaparáty, protože ho to bavilo. Z bývalé komory na dvoře jeho domu si vytvořil fotografickou laboratoř, kde spatřila světlo světa většina jeho fotografií. Byl znám tím, že pořád nosil jeden kabát, nestříhal se a neholil. Někteří se ho proto i báli.

Reklama

Výběr článků

Načítám