Hlavní obsah

Zemřela hvězda francouzského filmu Annie Girardotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Ve věku 79 let v pondělí v Paříži zemřela francouzská herečka Annie Girardotová. S odkazem na vyjádření její vnučky Loly Vogelové o tom informovala agentura AFP. Hvězda filmu především 70. a 80. let minulého století v posledních letech trpěla Alzheimerovou chorobou.

Foto: Profimedia.cz

Annie Girardotová ve filmu La Cle sur La Porte z roku 1978

Článek

Annie Girardotová ve svých filmech (před kameru se poprvé postavila v roce 1956) ztvárnila především samostatné, osamělé ženy pevné vůle, které svou realističností ovlivnily i ženy, jež prožívaly podobný osud ve skutečnosti.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Annie Girardotová a Ornela Mutiová na filmovém festivalu ve Zlíně

Čeští diváci si vzpomenou na často reprízované filmy, kde hrála s tehdejšími hvězdami francouzské kinematografie Louisem de Funésem, Michelem Galabru či Philippem Noiretem. Jde kupříkladu o snímky Jeden hot a druhý čehý (La Zizanie), Láska s otazníkem (L´Amour en question) či Něžné kuře (Tendre poulet).

Celkem si zahrála zhruba 150 rolí ve filmu i televizi.

Girardotová se narodila 25. října 1931. V roce 1965 získala ocenění za film Tři pokoje na Manhattanu na festivalu v Benátkách. Francouzského Césara dostala dokonce dvakrát, v roce 1996 za roli v Bídnících a v roce 2001 za vedlejší roli v Pianistce. Za part v divadelní hře Madame Marguerite získala Moliérovu cenu.

Annie Girardotová několikrát navštívila i Prahu a v Česku si také zahrála v divadle. V roce 2003 excelovala v Madame Marguerite ve Švandově divadle.

Byla manželkou italského herce Renata Salvatoriho, s nímž měla dceru Giulii. Za Salvatoriho byla provdaná až do jeho smrti v roce 1988, žili ale odděleně. Prožila několik vztahů, mimo jiné s režisérem Claudem Lelouchem nebo hercem Bernardem Fressonem. Mezi její lásky patřil také zpěvák Jacques Brel, jak prozradila ve své autobiografii.

Reklama

Výběr článků

Načítám